• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Αφύπνιση στις 780 μονάδες με τις τράπεζες και τα blue chips – Πώς προδιαγράφεται η τάση για τον Μάρτιο

    Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο

    Πηγή: Bloomberg


    Επιστροφή στις 780 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. με άνοδο σχεδόν 1% και τζίρο ιδιαίτερα χαμηλό, λίγο πάνω από 3 εκατ. ευρώ στο ξεκίνημα.

    Η απουσία φρέσκου χρήματος και η ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος με πωλήσεις μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει ράλι το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. η ΔΕΗ ΔΕΗ 0,18% 10,93 ή η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,16% 17,40, δημιουργούν πρόβλημα στην τάση, η οποία με τη σειρά της «καίγεται» και από τις δυσμενείς εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα εξαιτίας της πανδημίας. Το lockdown θα συνεχιστεί κατ’ ελάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου, δικαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, πηγαίνοντας πιο πίσω το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της οικονομίας. Όσο τα ρολά παραμένουν κατεβασμένα το μηνιαίο κόστος ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και όσο το κράτος πληρώνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 3 δισ. ευρώ, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

    Μέσα στο κλίμα αυτό, προγραμματίζονται αυξήσεις κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς και την Aegean, ενώ σχεδιάζουν ομολογιακές εκδόσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την Μότορ Όιλ, τον Μυτιληναίο, την ΔΕΗ, την Ελλάκτωρ. Κι όλα αυτά σε ένα κλίμα αρνητικών ειδήσεων κι ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα αγγίζοντας το 0,91% νωρίτερα την Τετάρτη.

    Το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι επενδυτές είναι αυτό, χωρίς να υπάρχει βεβαίως, η ανάλογη βοήθεια ή ώθηση από το εξωτερικό. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονται οριακά, με εξαίρεση τις οριακές απώλειες του Λονδίνου. Απώλειες στα όρια των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά για τον χρυσό, αλλά και απώλειες περί τα 64 δολάρια το βαρέλι για τοπ πετρέλαιο τύπου Brent.

    Στο ταμπλό του Χ.Α. 50 μετοχές ενισχύονται, αλλά 15 υποχωρούν.

    Κέρδη πάνω από 1,8% για την Alpha ΑΛΦΑ 1,32% 1,54, πάνω από 1% για την ΕΤΕ και την Eurobank και αντίδραση σχεδόν 3% για την μετοχή της Πειραιώς.

    Αντίδραση και για τη ΔΕΗ μετά από δύο μέρες πτώσης, στα 8,88 ευρώ με άνοδο 1,48%, πάνω από 2% η άνοδος για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 12,46 ευρώ, και 1,3% για τον Μυτιληναίο, στα 12,53 ευρώ.

    Αντίδραση πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα βγαίνει ακόμα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, Μότορ Όιλ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Δεύτερη μέρα ανόδου για την Φουντλινκ, με πάνω από 3%.

    Διαβάστε επίσης:

    Με υπογραφή Σιάμισιη διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ – Μέρισμα-«δώρο» από Τσαμάζ περιμένει η αγορά στον ΟΤΕ

    Γιώργος Περιστέρης: Να μην καθυστερήσει την επενδυτική δραστηριότητα η προσπάθεια για ρύθμιση

    GasLog: Γιατί φεύγει από τη Wall Street – Κεφαλαιοποίηση 560 εκατ. δολάρια με αξία στόλου κοντά στα 3 δισ.!



    ΣΧΟΛΙΑ