Titans

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή»

Πρέπει να πει ή να γράψει κανείς κάτι, για να τεκμηριώσει την επιδραστικότητα ενός ανθρώπου του εκτοπίσματος του Αλέξη Παπαχελά; Διευθυντής, από το 2007, μίας ιστορικής εφημερίδας, που συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής, τεράστιου εκτοπίσματος, κύρους και αξιοπιστίας και η ίδια, ο Αλέξης Παπαχελάς είναι, εξ ορισμού, ένας από τους επιδραστικότερους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Ένας άνθρωπος που ασκεί, εκ των πραγμάτων, τεράστια επιρροή, όχι μόνο μέσα από το μέσο που διευθύνει και την ύλη που επιλέγει να δημοσιεύσει, αλλά και λόγω της προσωπικής εμβέλειας που έχει, κληροδότημα της παιδείας, της εμπειρίας, της κριτικής σκέψης, όπως επίσης και των επαφών που έχει εντός και εκτός Ελλάδας.

Τολμηρός, αποκαλυπτικός, με αποδεδειγμένη έφεση στην έρευνα, που έχει υπηρετήσει και εξακολουθεί να υπηρετεί, από το μετερίζι της δημοσιογραφίας, όσο κανείς άλλος, με ηγετικά χαρακτηριστικά και προσωπικότητα, ανάστημα πνευματικό και σωματικό, ο Αλέξης Παπαχελάς είναι εκείνος που συνομιλεί με όλους: από τον πρωθυπουργό της χώρας, μέχρι τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον πρόεδρο και CEO της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, καθώς και με πληθώρα άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων στο εγχώριο και διεθνές σκηνικό.

Ο Αλέξης Παπαχελάς γράφει Ιστορία. Του παρελθόντος και του παρόντος. Με την πένα του αυτοβιογραφήθηκε, άλλωστε, ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες της μεταπολεμικής Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στο δίτομο έργο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια». Πριν από αυτό, στο βιβλίο του, «Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας», ο Αλέξης Παπαχελάς αποκαλύπτει, μέσα από τη δική του ερευνητική ματιά και με βάση μαρτυρίες ιστορικών πρωταγωνιστών της περιόδου, πώς φτάσαμε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Όσο, δε, για το έργο «17 Ν», που έχει συγγράψει μαζί με τον Τάσο Τέλλογλου, προλογίζεται από τους ίδιους τους συγγραφείς ως εξής: «Ο φάκελος της 17 Νοέμβρη αποτελεί ίσως την πλέον ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική υπόθεση της γενιάς μας. Αποφασίσαμε να γράψουμε το βιβλίο αυτό, γνωρίζοντας πως αναλαμβάνουμε ένα μεγάλο ρίσκο. Αφιερώσαμε πολλές ώρες σε ατελείωτες συζητήσεις με πρωταγωνιστές ενός εικοσιπεντάχρονου δράματος, ανθρώπους που βρέθηκαν και στις δύο όχθες μιας λυσσαλέας αντιπαράθεσης: γνωστές προσωπικότητες της αντιδικτατορικής πάλης, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, παλαιούς πολιτικούς και απόστρατους αστυνομικούς, Έλληνες και ξένους χειριστές της υπόθεσης από το 1975 έως σήμερα, συγγενείς των θυμάτων και των υπόπτων ως τρομοκρατών».

Έχει γράψει Ιστορία και μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Με τους Νέους Φακέλους στον ΣΚΑΪ, συνέχεια της βραβευμένης εκπομπής Οι Φάκελοι του Mega Channel, την τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες», αλλά και ως πολιτικός σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και όχι μόνο. Με άποψη, θέση και ασκώντας τεράστια επίδραση εντός και εκτός συνόρων.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα