Leaders

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

CEO ομίλου Σκλαβενίτη

Κατάφερε, κόντρα στην έντονη αμφισβήτηση και στις «Κασσάνδρες», να «γυρίσει το παιχνίδι». Μαζί με την αδελφή του, Μαρία, και τον αδικοχαμένο αδελφό του, Στέλιο, ο CEO του ομίλου, Μάκης Σκλαβενίτης, κατάφερε να «αναστήσει» το δίκτυο του Μαρινόπουλου και να διασώσει πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών. «Δεν αμφιβάλλαμε ποτέ ότι θα τα καταφέρουμε. Ξέραμε πως αναλάβαμε μια δύσκολη αποστολή, αλλά σε έναν χώρο που ξέραμε πολύ καλά και γνωρίζαμε πως να αποφύγουμε τις παγίδες», λέει σε συνομιλητές του, όταν τον ρωτούν εάν φοβήθηκε ποτέ για την κατάληξη του εγχειρήματος.

Το 2019 άρχισε να απολαμβάνει τους καρπούς της σκληρής προσπάθειας που κατέβαλε τα προηγούμενα χρόνια. Η ανάπτυξη των πωλήσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες, ειδικά στην επαρχία όπου οι τοπικές κοινωνίες αγκάλιασαν την πρόταση της οικογένειας Σκλαβενίτη. Με «όπλο» τις τιμές, το brand name και τη συνολική αγοραστική εμπειρία που προσφέρει, πέτυχε όχι μόνο να ανακτήσει τους πελάτες που έφυγαν μαζικά από τον Μαρινόπουλο όταν άρχισε η παρακμή του, αλλά και να «κλέψει» μερίδια και πελάτες από τον ανταγωνισμό, ο οποίος επιχειρεί να στήσει αναχώματα μέσα από μπαράζ επενδύσεων.

Οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσουν το «turn around story» του Μαρινόπουλου. Ο κύκλος εργασιών του ενοποιημένου ομίλου έσπασε το 2018 το φράγμα των 3 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά τα EBITDA γύρισαν σε θετικό έδαφος. Από την άλλη πλευρά, προβληματισμό δημιουργούν οι υποχρεώσεις που βαραίνουν τον όμιλο, οι οποίες υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ αλλά και οι ζημιές, οι οποίες παρά τη σημαντική συρρίκνωσή τους, παραμένουν υψηλές (περίπου 60 εκατ. ευρώ). Ένα βάρος που ο Μάκης Σκλαβενίτης καλείται να διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα