Leaders

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος Οργανισμού ΝΕΟΝ

Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι το ίδιο επιτυχημένος ως επιχειρηματίας και, ταυτόχρονα, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης παγκοσμίως; Στην περίπτωση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου η απάντηση δίνεται χωρίς δισταγμό, με την προσθήκη, μάλιστα, της εξωστρέφειας αυτής της συλλεκτικής ιδιότητας και, ακόμη παραπάνω, με το διαρκές και ενεργό ενδιαφέρον για την πριμοδότηση της τέχνης ώστε να γίνεται κτήμα όλων.

Στόχο που υπηρετεί εδώ και έξι χρόνια ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, που αναζητεί ευφάνταστους και εντυπωσιακούς τρόπους για να δηλώνει την παρουσία του στη χώρα, φέρνοντας τη σύγχρονη τέχνη και τους δημιουργούς της κοντά στο ευρύ κοινό. Αυτό που κατέχει την γνώση της τέχνης αλλά και τους αμύητους, που είναι οι περισσότεροι ασφαλώς.

Στο πλαίσιο αυτό, η εικαστική παρέμβαση, που οργάνωσε φέτος το καλοκαίρι ο ΝΕΟΝ, στη Δήλο υπήρξε μια πραγματική προσφορά, λειτουργώντας ως επιπρόσθετος πόλος έλξης για το νησί και, γιατί όχι, για την Ελλάδα γενικότερα. Με προηγούμενες, παρόμοιες συνεργασίες, εγκαταστάσεις, δράσεις όπως στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Αρχαία και στην Ρωμαϊκή Αγορά και σε άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους (Εθνική Λυρική Σκηνή, Βρετανική Σχολή Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κ.ά.), ο ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου αποδεικνύεται στοχοπροσηλωμένος στη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει το κοινό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής στην πόλη.

Πρόεδρος, αντιπρόεδρος ή μέλος των Συμβουλίων των μεγαλύτερων μουσειακών ιδρυμάτων σύγχρονης τέχνης του κόσμου (Solomon R. Guggenheim Foundation, Museum of Contemporary Art του Chicago, Leadership Council του New Museum, Tate International Council και συνιδρυτής του Whitechapel Future Fund), σε μερικά από τα οποία μάλιστα έχει χορηγήσει ο ίδιος θέσεις επιμελητών, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος έχει κερδίσει την απόλυτη καταξίωση στο εξωτερικό, συνοδευόμενη από τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά και την υποστήριξή του στις τέχνες.

Όσον αφορά τη δική του συλλογή, δημιουργημένη με γνώση, πάθος αλλά και πολύ προσωπικό ένστικτο, περιλαμβάνει σήμερα τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης και όχι μόνον.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα