Leaders

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ

CEO Τράπεζας Πειραιώς

Ο Χρήστος Μεγάλου είναι ο τραπεζίτης που κατάφερε μέσα σε 143 μέρες να απαλλάξει την τράπεζα που διοικεί, την Τράπεζα Πειραιώς, από «κόκκινα» δάνεια 26 δισ. ευρώ, κλείνοντας τη συμφωνία με την Intrum. Δικαιολογημένα, λοιπόν, δήλωσε πέρυσι τον Οκτώβριο πως «η ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας με την Intrum σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα καταδεικνύει την ευελιξία και αποτελεσματικότητα της Τράπεζας Πειραιώς». Και ακόμα τη χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία με τη σουηδική Intrum ανακοινώθηκε στις 3 Ιουνίου 2019 και στις 23 Οκτωβρίου 2019 είχαν μπει οι τελικές υπογραφές που δημιούργησαν τη μεγαλύτερη εταιρεία στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στον στίβο της απόσχισης των NPEs από τον ισολογισμό της, μεταφέροντας τα δάνεια, μαζί με το προσωπικό της μονάδας που τα διαχειριζόταν, στην Intrum Hellas. Η οποία με τη σειρά της έχει στόχο «την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών και βιώσιμων λύσεων», με εκείνους τους πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

Καθώς η συμφωνία είναι 10ετούς διάρκειας, η Intrum θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, για τα σχεδόν 50 δισ. ευρώ καθυστερούμενα δάνεια, αλλά και για τα ακίνητα της Τράπεζας Πειραιώς που περιλαμβάνονται επίσης στη συμφωνία.

Σαφώς, μία από τις κινήσεις «ματ» του Χρήστου Μεγάλου ήταν και η έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι του 2019, αντλώντας 400 εκατ. ευρώ με την έκδοση 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II). Το ενδιαφέρον των επενδυτών, που υπερκάλυψαν την έκδοση, ήρθε να καταδείξει την «ψήφο εμπιστοσύνης» τους στη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για την Πειραιώς είναι η συμμετοχή της στο σχήμα του «Ηρακλή».

Και φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί πως η τράπεζα απασχολεί περί τις 12 χιλιάδες εργαζομένους στην Ελλάδα και λειτουργεί πανελλαδικά δίκτυο 541 καταστημάτων.

Ακόμα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων οργανισμών στη χώρα σε θέματα ψηφιοποίησης και καινοτομίας, καλύπτοντας τις ανάγκες περισσότερων από 1,5 εκατ. πελατών σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, ενώ δραστηριοποιείται στην αειφόρο και πράσινη χρηματοδότηση με χρηματοδοτήσεις άνω των 1,2 δισ. ευρώ.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα