Leaders

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος

Στα χέρια του Ανδρέα Δρακόπουλου βρίσκονται σήμερα τα διοικητικά ηνία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ενός ιδρύματος που αναπτύσσει μακρά φιλανθρωπική και κοινωνική δράση, αναδεικνύοντας τον ίδιο τον πρόεδρό του στον πιο σημαντικό σύγχρονο ευεργέτη της χώρας. Άλλωστε, το «διαμάντι» της Αθήνας, όπως έχει χαρακτηριστεί, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι δημιούργημα δικής του πρωτοβουλίας.

Όμως, η δράση του αγαπημένου ανιψιού του Σταύρου Νιάρχου, στον οποίον κληροδοτήθηκε το 10% των μετοχών της εταιρείας Willow Trust Company, που διαχειριζόταν το σύνολο της περιουσίας του Έλληνα εφοπλιστή, δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα. Ο Ανδρέας Δρακόπουλος συμμετέχει παράλληλα στα Διοικητικά Συμβούλια των Πανεπιστημίων Ροκφέλλερ και Τζον Χόπκινς, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, καθώς και του Ντάλτον Σκουλ στη Νέα Υόρκη.

Οι τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει συνθέτουν μια μακρά λίστα. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί με τα διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία, του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από την Ελληνική Δημοκρατία και τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το 2019, ξεκίνησε τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στον τομέα της Υγείας, ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου κτηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, του Νοσοκομείου Σπάρτης, αλλά και κτηρίου που θα ανεγερθεί στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

Χρηματοδότησε το έργο της αναβίωσης του οικισμού της Βαμβακούς στη Λακωνία, αλλά και τις εργασίες ανάδειξης του υπάρχοντος αρχαιολογικού μουσείου. Παράλληλα, ανακοίνωσε δωρεά «μαμούθ» ύψους 20 εκατ. ευρώ για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα