• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι αγορές ζητούν νέα επίπεδα ισορροπίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Η Moody’s αναβάθμισε την Εθνική και την Eurobank σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας προϊδεάζοντας ανάλογη κίνηση και  για την ελληνική οικονομία στην επόμενη ετυμηγορία της.

    Η εικόνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 1ο επτάμηνο παρουσιάζει υποχώρηση του ελλείμματος κατά 3 δις. διαμορφωνόμενο στα €7 δις. , αποτέλεσμα της υποχώρησης των εισαγωγών αλλά και της αναρρίχησης των  ταξιδιωτικών εισπράξεων στα €10,9 δις. ψηλότερα από τα €9,1 δις. του 2019.

    Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα και είναι πιθανό να υπογραφούν συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου το Δεκέμβριο.

    Και οι εταιρείες συνεχίζουν να ανακοινώνουν ικανοποιητικά 6μηνιαία αποτελέσματα με τη Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,14% 28,38  να αναγγέλλει υψηλό μέρισμα ύψους €1,47/μετχ. και την Cenergy CENER 1,75% 7,57 ανεκτέλεστο €2,5 δις. και βελτιωμένα μεγέθη, που ωστόσο δεν αφορούσαν το σύνολο των εταιρειών του ομίλου Βιοχάλκο ΒΙΟ -0,69% 5,73 .

    Παράλληλα, εκτιμάται ότι είναι δυνατή η συγκέντρωση διαθεσίμων ύψους €3 δις. για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία μέσω ευρωπαϊκών πόρων και έκδοσης πράσινου ομολόγου, χωρίς να υπάρξει δημοσιονομική εκτροπή.

    Θα είναι επομένως δυνατό να συνταχθεί προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 1% του ΑΕΠ ώστε να είναι εφικτή η συνέχιση της υποχώρησης της σχέσης του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ και το 2024.

    Ωστόσο, όλα τα προαναφερόμενα δεν έχουν αλλάξει την επενδυτική ψυχολογία των επενδυτών, με τους αγοραστές να διατηρούν στάση αναμονής.

    Σαν αποτέλεσμα, οι προγραμματισμένες πωλήσεις με στόχο το κλείδωμα των κερδών που συνεχίζουν να εκδηλώνονται, οδήγησαν τις προηγούμενες ημέρες σε παρατεταμένες ρευστοποιήσεις τραπεζικών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων, με το Γ.Δ. να κινείται  κάτω από τις 1200 μονάδες.

    Λαμβάνοντας επιπροσθέτως  υπόψιν  την επαμφοτερίζουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την να συνεχίζει να χρησιμοποιεί ρητορική που υπεραμύνεται της ανάγκης διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα.

    Και με τη Γερμανία να ανακηρύσσεται ως «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι συνεχώς μειούμενες εξαγωγές προς την Κίνα οδηγούν στην εκτίμηση ότι η οικονομία της εισέρχεται σε ύφεση.

    Με δεδομένη την περιδίνηση της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας  εξαιτίας κυρίως των διατήρησης των υψηλών επιτοκίων και της τιμής του πετρελαίου που οδεύει προς τα $100 /βαρέλι, η αποεπένδυση των διεθνών funds από το Χ.Α. με το επενδυτικό profile των γρήγορων κινήσεων  που τα χαρακτηρίζει, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αλλά ούτε και να μας ανησυχεί !

    Η αλλαγή φρουράς και η έλευση νέων funds  με επενδυτική στρατηγική μακράς πνοής σύντομα θα δρομολογηθεί σαν αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από τους άλλους επενδυτικούς οίκους (S & P στις 20/10, Fitch 1/12) με το ελληνικό χρηματιστήριο να βάζει υποψηφιότητα για επάνοδο στις ανεπτυγμένες αγορές το 2024.

    Στο μεταξύ, θα πυκνώσουν οι καταλύτες που θα επαναφέρουν θετική επενδυτική ψυχολογία, με τη διαδικασία αποεπένδυσης των μετοχών του ΤΧΣ να ξεκινάει και τη Eurobank να προσφέρει premium ύψους 17% για να αποκτήσει το 1,4%.

    Ταυτόχρονα, η δημόσια προσφορά της Optima Bank 15 χρόνια μετά τη τελευταία εισαγωγή τράπεζας στο Χ.Α.  με στόχο την εισαγωγή της στην κύρια αγορά,  αναμένεται να καταγράψει αξιοσημείωτη υπερακάλυψη μεταδίδοντας  το μήνυμα για ανάλογη στρατηγική και  από άλλες εταιρείες με κεφαλαιακές ανάγκες.

    Επί του παρόντος, οι 1.240 μονάδες του Γ.Δ. συνιστούν το πλησιέστερο όριο αντίστασης καθώς βιώνουμε ένα σκηνικό με όλες τις αγορές του πλανήτη να κινούνται σε περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και να αναζητούν τα νέα επίπεδα ισορροπίας.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank Equities για IDEAL Holdings: Πάνω από 50% υψηλότερα, στα €7,9 η δίκαιη τιμή για τη μετοχή

    Morgan Stanley: Βλέπει επιβράδυνση στην ανάπτυξη του κλάδου πολυτελείας

    Optima Bank για Cenergy Holdings: Η μετοχή είναι «buy» παρά το +125% φέτος στο ταμπλό του ΧΑ



    ΣΧΟΛΙΑ