• Πολιτική

    Ξεκίνησε η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

    • NewsRoom


    Με τη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ξεκίνησαν οι εργασίες της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στην Ελούντα. Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

    Μετά το πέρας των διμερών συναντήσεων, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν οι τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

    Στο τραπέζι της τριμερούς συνάντησης Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου θα πέσουν τα ζητήματα του αγωγού east med και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας. Ανάλογη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο στην Λευκωσία, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, στην οποία είχε συζητηθεί το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου «Euro Africa Interconnector».

    Ο EuroAfrica Interconnector, το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη, αναμένεται να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της των τριών χωρών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW.

    Στην τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία είχε υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της εταιρείας του EuroAfrica Interconnector και της αιγυπτιακής εταιρείας ηλεκτρισμού EEHC για τη διεξαγωγή των σχετικών μελετών.

    Με βάση τις τότε ανακοινώσεις, ο EuroAfrica Interconnector αποσκοπεί στο να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη και να συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Η επιλογή της Ελούντας για τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνόδου θεωρείται επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με έντονο συμβολισμό, όχι μόνο επειδή η Κρήτη βρίσκεται στο γεωγραφικό σταυροδρόμι του άξονα Αίγυπτος – Ελλάδα – Κύπρος, αλλά και επειδή εκλαμβάνεται ως συνέχεια της ιστορικής διπλωματικής συνάντησης που είχε λάβει χώρα πριν από 33 χρόνια με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμμετοχή του Φρανσουά Μιτεράν και του Μουαμάρ Καντάφι με στόχο την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ της Λιβύης και της Γαλλίας για την υπόθεση του Τσάντ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Αστακός» η Ελούντα: Πυροτεχνουργοί, αστυνομία και… ελικόπτερο!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ