• Τράπεζες

    Τράπεζες: Μέχρι 10.000 τραπεζικοί υπάλληλοι θα πρέπει να αποχωρήσουν έως το 2020!


    Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις τράπεζες θα συνεχίσει να απασχολεί τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα. Μέχρι το 2020 θα πρέπει να «αποχαιρετήσουν» τον τραπεζικό κλάδο 8.000 με 10.000 υπάλληλοι.

    Ήδη τους δύο πρώτους μήνες του 2018, από την Eurobank και την Πειραιώς αποχώρησαν συνολικά 1.500 υπάλληλοι (περίπου 500 από την πρώτη και 1.000 από τη δεύτερη) κάνοντας χρήση προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, τα οποία έδιναν μάξιμουμ 180.000 ευρώ ως αποζημίωση.

    Ενώ από την πλευρά της η Alpha Bank, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με διεθνείς αναλυτές και εκπροσώπους οίκων αξιολόγησης προχτές Τρίτη, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, ανέφερε ότι έχει υπολογιστεί ποσό 93 εκατ ευρώ για να καλυφθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα «τρέξει» μέσα στο 2018.

    Από την άλλη η ΟΤΟΕ παίρνει θέσεις «μάχης» σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό από τις 41.000 θέσεις εργασίας (τέλος του 2016).

    Έτσι η «χρυσή τομή» προς το παρόν συνεχίζουν να είναι τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, που δείχνουν αναίμακτη έξοδο και συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Διότι ο μεγάλος εφιάλτης για την ΟΤΟΕ είναι να κληθεί να διαχειριστεί το ενδεχόμενο απολύσεων στον κλάδο. Ενδεχόμενο που έρχεται όλο και πιο κοντά, καθώς ο SSM αλλά και οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών, θέλουν να προχωρήσει γρήγορα την εκκαθάριση… Εξάλλου και ψηφιοποίηση των τραπεζών αυτό δείχνει. Λιγότερες θέσεις εργασίας.

    Για φέτος σε γενικές γραμμές έχουν προγραμματιστεί περί τις 4.000 αποχωρήσεις εργαζομένων. Οι 1.500 έφυγαν ήδη. Απομένουν 2.500 τραπεζοϋπάλληλοι που θα είναι από Εθνική, Alpha και από Πειραιώς, με νέο πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί προς το τέλος του χρόνου.

    Και συνολικά μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει το σύστημα να αριθμεί περί τις 30.000 τραπεζοϋπαλλήλων.

    Τα προγράμματα εθελούσιας θα συνεχίσουν να είναι στοχευμένα και να εστιάζουν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Πάντως το ανώτατο ποσό αποζημίωσης σε καμιά περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τις 170.000 με 180.000 ευρώ. Αυτό έγινε σαφές στα τέλη του 2017, όταν η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλλε προς έγκριση στο ΤΧΣ πρόγραμμα εθελούσιας με ανώτατο ποσό αποζημίωσης τις 200.000 ευρώ και της επιστράφηκε πίσω για «κούρεμα» του ποσού.

    Έτσι η τράπεζα μέσα στο Φεβρουάριο «έτρεξε» πρόγραμμα με μάξιμουμ ποσό αποζημίωσης τις 180.000 ευρώ, καθώς έδωσε μέχρι 61 μισθούς -σε εργαζόμενους άνω των 57 ετών, ενώ όσοι δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα την πρώτη βδομάδα πήραν επιπλέον μπόνους 5%, ενώ η Πειραιώς τους πλήρωσε και τμήμα του φόρου που αναλογεί στην αποζημίωση.

    Στις 180.000 ευρώ διαμορφώθηκε και το ανώτατο ποσό αποζημίωσης στο πρόγραμμα εθελούσιας της Eurobank.

    Και όπως αναμένεται εκεί θα κινηθούν οι αποζημιώσεις και για τα υπόλοιπα προγράμματα εντός του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι τράπεζες «τρέχουν» να σώσουν 50 εταιρίες έως το τέλος του χρόνου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη πρώτου μεγέθους: Όχι στην Bad Bank λένε πηγές της Κομισιόν



    ΣΧΟΛΙΑ