• Uncategorized

    Στην τελική ευθεία η μάχη για το πακέτο Jupiter της Alpha Bank

    alpha bank


    Τα δύο αμερικάνικα private equity fund Apollo και Lone Star διαγκωνίζονται για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου Jupiter που έχει βγάλει προς πώληση η Alpha Bank. 
    Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη πώληση δανείων με εξασφαλίσεις που έχει βγάλει ελληνική τράπεζα μετά την Πειραιώς και το χαρτοφυλάκιο Amoeba, που μεταβίβασε πρόσφατα η τράπεζα στην Bain Capital. 
    Οι δύο τελικοί διεκδικητές έχουν καταθέσει βελτιωτικές προσφορές και η αξιολόγηση είναι στην τελική της φάση.
    Το Jupiter περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια περίπου 500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 1.700 ακινήτων καθώς και ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην τράπεζα, ανακτήσιμης αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ.
    Η αξία των 1.700 ακινήτων, που αποτελούν τις εξασφαλίσεις του χαρτοφυλακίου δανείων, υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ η σύνθεση των εξασφαλίσεων είναι 
    • 36% ξενοδοχειακά καταλύματα
    • 25% κατοικίες
    • 23% από εμπορικά ακίνητα και 
    • 16% από άλλα περιουσιακά στοιχεία.
    Το 28% των ενεχυριασμένων ακινήτων βρίσκεται στην Αττική, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα προς πώληση ακίνητα, που έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας, ανέρχεται σε 70%.
    Συνολικά, η ανακτίσιμη αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με την τράπεζα, ανέρχεται σε 504 εκατ. ευρώ (450 εκατ. η αξία των εξασφαλίσεων των δανείων συν 54 εκατ. η αξία των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας) και είναι υψηλότερη από αυτή του project Amoeba.
    Το χαρτοφυλάκιο χαρακτηρίζεται από υψηλή διασπορά, ενώ στις εξασφαλίσεις περιλαμβάνονται και 600 περίπου οικιστικά ακίνητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Παρών» από πέντε fund για το Jupiter της Alpha Bank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Καταλύτης για την αγορά το Amoeba – Στην τελική ευθεία και τα Earth και Jupiter

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος από την Praxia Bank ο Σωτήρης Συρμακέζης-Ο λόγος της αποχώρησης και το επόμενο βήμα



    ΣΧΟΛΙΑ