• Τράπεζες

    Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ της Attica Bank

    • NewsRoom
    Attica Bank

    Attica Bank


    Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο φαίνεται πως θα κλείσει το θέμα της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχές Μαΐου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση στους θεσμικούς επενδυτές, με στόχο το βιβλίο προσφορών να ανοίξει στις 7 Μαΐου.

    Η αύξηση, ύψους 198 εκατ. ευρώ, θα γίνει με την έκδοση 660 εκατομμυρίων νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με μετρητά και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ του παλαιού μετόχου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την είσοδο του ξένου στρατηγικού επενδυτή που επιδιώκεται μέσω της αύξησης κεφαλαίου, το ποσοστό του ΕΦΚΑ στην Attica Bank θα υποχωρήσει γύρω στο 35% από 50,13% σήμερα. Οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και το ΤΣΜΕΔΕ, αναμένεται να διατηρήσουν τα ποσοστά τους στην Attica, που είναι 7,9% και 5,63% αντίστοιχα.

    Το στοίχημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης

    To κρίσιμο στοιχείο των εξελίξεων, σε πρώτη φάση, είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με τα fund, προκειμένου να παραχωρηθεί το τιτλοποιημένο «πακέτο» μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής αξίας 700,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το fund που θα πάρει τα «κόκκινα» δάνεια, να καλύψει με τo προσφερόμενο τίμημα και ένα σημαντικό κομμάτι από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

    Από το συνολικό ποσό της κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα 100,2 εκατ. ευρώ προορίζονται για να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και με τα υπόλοιπα θα ενισχυθεί το κεφαλαιακό status της τράπεζας. Aν μη τι άλλο, όλα αυτά συνιστούν ένα «στοίχημα ζωής» για την τράπεζα.

    Πριν από λίγες μέρες, ο Chief Risk Officer της Attica Bank Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, δίνοντας το στίγμα για την «επόμενη μέρα» της τράπεζας, ανέφερε σε δηλώσεις του: «Η Attica Bank έχει κάνει τις στρατηγικές της επιλογές. Mε βασικότερη την έμφαση που θα δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα με την στήριξη της πελατείας της στην λιανική τραπεζική, υλοποιεί ταχύτατα τις υποδομές της και θα αποτελεί την «challenger bank» για την ελληνική αγορά».

    Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «η πρόκληση για μια τράπεζα δεν είναι πλέον να δώσει νέα δάνεια. Το στοίχημα σήμερα θα το κερδίσει η τράπεζα που θα δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες για συνολική διαχείριση της πελατειακής της βάσης με ανταγωνιστικά και ελκυστικά προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και σύγχρονες προτάσεις κάλυψης αναγκών για τους πελάτες της, με το κατάλληλο προφίλ κινδύνου που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τον ισολογισμό της».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: To project Jupiter της Alpha Bank και οι μεγαλες δυσκολίες για την Attica Wealth 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Attica Bank: Κλείνει την εθελουσία με συμμετοχή του… 20% των εργαζομένων, τρέχει για την ΑΜΚ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Stress test: Σκοτσέζικο ντους για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ