• Τράπεζες

    «Ρίγη» στον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης προκαλεί η τουρκική κρίση – Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Bloomberg

    Mario Draghi, European Central Bank (ECB)


    Σε τροχιά υποχώρησης βρέθηκε την Παρασκευή το ευρώ, έναντι του δολαρίου, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με τους FT, οι επιπτώσεις για την ισπανική BBVA, την ιταλική UniCredit και τη γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, λόγω της έκθεσής τους στην τουρκική οικονομία.

    Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, ενώ η ΕΚΤ φοβάται επίσης ότι οι Τούρκοι πολίτες μπορεί να μην είναι προετοιμασμένοι για μια τόσο μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός τους και να σταματήσουν να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα.

    Να σημειωθεί ότι τα δάνεια αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών assets του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

    Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τα δάνεια Τούρκων δανειοληπτών σε ισπανικές τράπεζες ανέρχονται σε 83,3 δισ. δολάρια, σε γαλλικές 38,4 δισ. δολάρια και σε ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 17 δισ. δολάρια.

    Στο μεταξύ, το κόστος ασφάλισης έναντι των κινδύνων που συνεπάγεται η έκθεση σε τουρκικό χρέος ανήλθε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2009. Τα πενταετή CDS της Τουρκίας ανήλθαν στις 379 μονάδες βάσης, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

    Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι συνέπειες από την οικονομική κρίση στην Τουρκία δεν περιορίζονται στο μέτωπο των τραπεζών. Η Ευρωζώνη έχει σημαντικές εξαγωγές στην Τουρκία, εξαγωγές που μπορεί να χάσει αν ενταθεί η οικονομική κρίση, με άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ενώ υπάρχει και το προσφυγικό που θα μπορούσε να κλιμακωθεί αν υπάρξει ρεύμα φυγής από την Τουρκία στην ΕΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η «βουτιά» της τουρκικής λίρας έχει αρχίσει να προκαλεί πανικό σε όλο τον κόσμο, αλλά ο Ερντογάν τον… Αλλάχ του!



    ΣΧΟΛΙΑ