• Τράπεζες

    Πώς Μαντζούνης (Alpha) και Καραβίας (Eurobank) έφεραν 4,4 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις

    alpha bank

    Δήμος Μαντζούνης CEO Alpha Bank (αριστερά), Φωκίων Καραβιάς ,CEO Eurobank (δεξιά)


    Η Eurobank και η Alpha Bank κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα των καταθέσεων καθώς πέτυχαν αύξηση τους κατά 2,2δισ ευρώ έκαστη το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και έπεται συνέχεια καθώς η δυναμική ανόδου συνεχίστηκε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το σύστημα «βλέπει» τα υπόλοιπα των καταθέσεων να αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού, όμως η μεγάλη έκπληξη είναι ότι οι «νοικοκυραίοι» επέστρεψαν στα τραπεζικά γκισέ τα ευρώ που κρατούσαν φυλαγμένα στα σεντούκια.

    Όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, συνεχίζεται «η βελτίωση της ρευστότητας, με τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον Όμιλο να ανέρχονται σε 37,1 δισ ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2018, αυξημένα κατά 1,2 δισ ευρώ το β΄ τρίμηνο. Τον Αύγουστο 2018, τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 900 χιλιάδες ευρώ». Να σημειωθεί ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 τα υπόλοιπα των καταθέσεων ήταν 34,89δισ ευρώ.

    Από την πλευρά της η Eurobank «έγραψε» σημαντική άνοδο των καταθέσεων της κατά 2,2δισ ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018, με τα υπόλοιπα να διαμορφώνονται στα 36,4δισ ευρώ. «Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 900 εκατ ευρώ το Β΄ τρίμηνο και 2,2 δισ ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2018. Σε επίπεδο Ομίλου, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,1δισ ευρώ και 2,6 δισ ευρώ αντίστοιχα» σύμφωνα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της Eurobank.

    Το «μυστικό» της ανόδου κρύβεται στο γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο οι «νοικοκυραίοι» επανέκαμψαν δριμύτεροι στα τραπεζικά γκισέ.

    Μπορεί, όπως λένε τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr, τα ποσά των νέων καταθέσεων να είναι μικρά, καθώς «παίζουν» στις 5 με 10 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που βγάζουν τις οικονομίες τους από το στρώμα και τις καταθέτουν και πάλι στην τράπεζα. Κύκλοι της Eurobank σημειώνουν μάλιστα πως η άνοδος των καταθέσεων συνεχίστηκε και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

    «Αυτή η μαζική επιστροφή μικρών ποσών, δείχνει ότι αποτελεί παρελθόν ο φόβος ότι θα χάσουν τα λεφτά τους και οι πολίτες έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος να φύγει η χώρα από τη ζώνη του ευρώ», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

    Οι καταθέτες γνωρίζουν επίσης ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στις αναλήψεις για το «φρέσκο» χρήμα και ταυτόχρονα αντιλήφθηκαν ότι έχουν χάσει σημαντικά ποσά από τόκους, τα χρόνια που φύλαγαν τα χρήματα σε θυρίδες και σεντούκια. Τέλος λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων θεωρούν ότι είναι «καλό» για την τσέπη τους ακόμα και το μικρό επιτόκιο.

    Συγκεκριμένα οι συστημικές τράπεζες για το νέο χρήμα προσφέρουν στις καταθέσεις προθεσμίας επιτόκια 0,75% με 0,8% ανεξαρτήτως ποσού, ενώ για τις υφιστάμενες καταθέσεις τα επιτόκια είναι στο 0,20% με 60%. Ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια προσφέρουν οι μη συστημικές τράπεζες που για το νέο χρήμα διαμορφώνονται στο 1% με 1,2%.

    Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι άνοδο σημείωσαν και τα υπόλοιπα των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής κατά 1δισ ευρώ (εκάστη) το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπέρασαν ύστερα από 37 μήνες, το ψυχολογικό όριο των 130 δισ. ευρώ (έφτασαν 130,239 δισ. ευρώ), ακολουθώντας μία αργή αλλά σταθερή πορεία ανόδου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεγάλη έκπληξη από Alpha & Eurobank: Τι μερίδιο έχει πάρει κάθε τράπεζα από τα 20,5 δισ. των καταθέσεων που επέστρεψαν στα γκισέ



    ΣΧΟΛΙΑ