• Τράπεζες

    «Με καρότο και μαστίγιο» οι πλειστηριασμοί – Η αλήθεια με αριθμούς

    φόρος


    Mε μαστίγιο την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και καρότο τη ρύθμιση των οφειλών ακόμα και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που προσέρχονται έστω και την τελευταία στιγμή για να διακανονίσουν την οφειλή τους, ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

    Σύμφωνα με στοιχεία του mononews, από τους 722 πλειστηριασμούς που έγιναν από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 28 Νοεμβρίου, οι 184 ανεστάλησαν και άλλοι 38 ματαιώθηκαν στο παρά πέντε του πλειστηριασμού. Οι 222 συνολικά αναστολές και ματαιώσεις συνιστούν περιπτώσεις στρατηγικών κατά κύριο λόγο κακοπληρωτών, που υπό την πίεση του πλειστηριασμού του ακινήτου τους, ήρθαν σε συνεννόηση με την τράπεζα και ρύθμισαν το δάνειό τους.

    Πρόκειται για το ένα τρίτο των ακινήτων που επρόκειτο να εκποιηθούν μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction, που λειτουργεί από τα τέλη Νοεμβρίου και μέσω της οποίας διενεργείται πλέον το σύνολο των πλειστηριασμών.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τους 722 συνολικά πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν, μόνο οι 246 υπήρξαν γόνιμοι, δηλαδή υπήρξε κατακύρωση του ακινήτου σε πλειοδότη, ακόμη και αν η προσφορά του ήταν η μοναδική. Ο αριθμός των άγονων πλειστηριασμών, δηλαδή αυτών για τους οποίους δεν υπήρξε καμία συμμετοχή ανήλθε στους 254 και αντιπροσωπεύει επίσης το ένα τρίτο ακινήτων που βγήκαν στο σφυρί, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη ζήτησης στην αγορά real estate, που βιώνει πλέον 10ετή κρίση με συνεχή πτώση των τιμών και απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος.

    Ο ρυθμός των πλειστηριασμών αυξάνει με γεωμετρική άνοδο και καθημερινά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, εντάσσονται περί τους 200 νέους πλειστηριασμούς ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 1.340 πλειστηριασμούς που είχαν αναγγελθεί έως τις 12 Φεβρουαρίου σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν πάρει αναγγελία 3.240 πλειστηριασμοί. Ο ρυθμός ένταξης επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για 5.000 πλειστηριασμούς έως τον Ιούνιο και 10.000 έως τα τέλη του χρόνου, που είναι και η δέσμευση των τραπεζών έναντι του SSM.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλειστηριασμοί: Ένας στους τρεις οφειλέτες ρύθμισαν τα χρέη τους πριν την διαδικασία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το «φάντασμα» των πλειστηριασμών στέλνει στις τράπεζες τους στρατηγικούς κακοπληρωτές



    ΣΧΟΛΙΑ