• Τράπεζες

    Υπόθεση Folli Follie: Πρόσθετες εξασφαλίσεις συμφώνησαν να λάβουν οι τράπεζες

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group


    Πρόσθετες εξασφαλίσεις για «ανοιχτά» δάνεια ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου έχουν συμφωνήσει να λάβουν οι τράπεζες από τον όμιλο Folli Follie μετά και την κορύφωση της κρίσης στον όμιλο που οδήγησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews από τα δάνεια των 100 εκατ. ευρώ που έχει η Folli Follie προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στα 40 εκατ. ευρώ ανέρχονται αυτά που είναι χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ ένα σημαντικό της τάξης του 60% περίπου συνοδεύεται ήδη με καλύμματα.

    Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν έρθει σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Folli Follie για την εγγραφή εξασφαλίσεων στα Attica Stores, στο οποίο το FF Group ελέγχει το 47%. Τα καλύμματα θα ξεπερνούν σύμφωνα με πληροφορίες την αξία των 40 εκατ. ευρώ που είναι μέχρι σήμερα ανοιχτά – ενδεχομένως θα φθάνουν το 120%.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές για τα υπόλοιπα δάνεια έως τα 100 εκατ. ευρώ που είναι ο δανεισμός της Folli Follie από τις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν εξασφαλίσεις μεταξύ των οποίων το Factory Outlet, ενώ ένα μέρος είναι συμβάσεις factoring. Τη μεγαλύτερη έκθεση έχουν οι Alpha Bank και η Eurobank, με δάνεια 75 – 80 εκατ. ευρώ περίπου και οι δύο, ενώ μικρότερη έκθεση έχουν η Εθνική και η Πειραιώς με δάνεια της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

    Η εγγραφή εξασφαλίσεων σε περιουσιακά στοιχεία που είναι στην Ελλάδα, όπως ακίνητα ή τα Αττικά Πολυκαταστήματα προκρίθηκε από τις ελληνικές τράπεζες ως καλύτερη επιλογή αντί της εγγραφής εξασφαλίσεων στη συμμετοχή που έχει η Folli Follie στην Dufry, η οποία αν και αποτιμάται στα βιβλία του FF Group στα 152,4 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό στην ελβετική εταιρεία.

    Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται σοβαρά προβληματισμένες και αναμένουν τα αποτελέσματα του ελέγχου της EY για τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης τους. Προς το παρόν πάντως κρατούν στάση αναμονής, επισημαίνοντας ότι εάν από το έλεγχο προκύψουν μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία που εμφάνιζε το FF Group, θα είναι εδώ για να στηρίξουν τον όμιλο, η πορεία του οποίου, όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, δεν είναι ένα «πυροτέχνημα».

    Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν προσκομιστούν τα στοιχεία για τα διαθέσιμα κεφάλαια των 433 εκατ. ευρώ, θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η υπόθεση Folli Follie μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη φήμη των ελληνικών επιχειρήσεων και στην αξιοπιστία των οικονομικών τους στοιχείων που θα τεθεί εν αμφιβόλω εν μέσω ενός εξαιρετικά αρνητικού κλίματος στις αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα επίθεση του fund QCM: Η Folli Follie είναι «σάπιο μήλο που το αφαιρέσαμε από το καλάθι»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο Κουτσολιούτσος ζήτησε την αναστολή διαπραγμάτευσης για τη Folli Follie – Δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων για το ταμείο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μυστική σύσκεψη των τραπεζιτών για την Folli Follie. Τι αποφασίστηκε – Πόσα δάνεια έχει η κάθε τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ