• Τράπεζες

    Και για φυσικά πρόσωπα ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός


    Παράταση για ένα έτος παίρνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός με τις ευλογίες των θεσμών. Θα εντάσσονται και οι βεβαιωμένες οφειλές του  2018. Προς εξάμηνη παράταση οδεύει και ο νόμος Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται εξωδικαστικός και για τα φυσικά πρόσωπα.

    Τις επόμενες μέρες -και πριν από την εκπνοή του έτους- αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η ρύθμιση για την παράταση του μηχανισμού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.

    Την ίδια ώρα η  αντιμετώπιση του προβλήματος του δυσθεώρητου ιδιωτικού χρέους βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας κυρίως σε ότι αφορά τη μέγγενη των οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες στην οποία βρίσκονται χιλιάδες ιδιώτες: μισθωτοί, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α. που δεν μπορούν να υπαχθούν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

    Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να θεσμοθετηθεί πλαίσιο, ώστε  όσοι είναι «αποκλεισμένοι» από τις υφιστάμενες ρυθμίσεις να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, με τρόπο βιώσιμο.

    Όπως και στην περίπτωση του προβλήματος των  κόκκινων δανείων που αναζητούνται τρόποι όχι απλώς να «φύγουν» από τα βιβλία των τραπεζών αλλά και από την πραγματική οικονομία, έτσι αναζητούνται λύσεις, για την ακρίβεια ένα μόνιμο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης των οφειλών καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών βρέθηκε να χρωστάει παντού: σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

    Σε ό,τι αφορά τώρα στην παράταση του Εξωδικαστικού, σύμφωνα με πληροφορίες  του mononews.gr, στο αναθεωρημένο πλαίσιο θα εντάσσονται από τον Ιούνιο του 2019 και οι βεβαιωμένες οφειλές του 2018. Σήμερα στον εξωδικαστικό μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές μέχρι τις 31-12- 2017.

    Συγκεκριμένα οι θεσμοί έδωσαν την έγκριση τους στην παράταση του εξωδικαστικού για 12 μήνες, καθώς είδαν στην πράξη  ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

    Αυτός είναι και ο λόγος που  είναι θετικοί και σε νέες αλλαγές του μηχανισμού, προκειμένου να απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι  προϋποθέσεις ένταξης. Αυτές οι αλλαγές θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

    Το τελευταίο διάστημα ο εξωδικαστικός τρέχει με… χίλια καθώς ο αριθμός των ολοκληρωμένων υποθέσεων έφτασε τις 1.104, και  επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες ρύθμισαν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία και τράπεζες.

    Σύμφωνα με τα αθροιστικά στοιχεία της 10ης Δεκεμβρίου 2018 που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι τώρα:

    – Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

    – Έχουν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

    – Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.104 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή  περίπου 1 στους 5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό,   ενώ οι υπόλοιποι βρισκονται σε διαφορα σταδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτες).

    Σε ότι φορά τώρα το νόμο Κατσέλη, το πιθανότερο είναι να δοθεί 6μηνη παράταση στο ισχύον καθεστώς, ώστε να υπάρξει χρόνος να εκπονηθεί νέο σχέδιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό.

    Σε κάθε περίπτωση μέριμνα της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετηθεί πλαίσιο που θα προστατεύει τα αδύναμα νοικοκυριά και την πρώτη κατοικία τους.

    Τέλος πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να καλυφθεί μεγάλη μερίδα πολιτών που λόγω της κρίσης βρέθηκε χωρίς δουλειά, ή έκλεισε την επιχείρηση του, και συνεχίζει να βαρύνεται από σωρευμένα χρέη που είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν, ενώ μέχρι στιγμής, οι πολίτες αυτοί, -καθώς δεν υφίσταται η εταιρεία τους- δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον ισχύοντα εξωδικαστικό μηχανισμό.

    Μάλιστα δεν αποκλείεται η λύση αυτή να είναι πακέτο τόσο για οφειλές προς τις τράπεζες, όσο και για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.



    ΣΧΟΛΙΑ