• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Σήμερα ο νέος CEO-Δύο τραπεζίτες ειναι Fit & Proper. Όλο το παρασκήνιο

    ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Σήμερα είναι η πιο κρίσιμη μέρα για την Εθνική Τράπεζα. Η οποία στις 26 Ιουλίου που έχει ορισθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, είτε θα έχει νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, είτε θα μείνει χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο. Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και θα επιλέξει ανάμεσα στους δύο Έλληνες τραπεζίτες που είναι υποψήφιοι για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας. Αν και οι δύο πληρούν τα αυστηρά κριτήρια του Fit and Proper, ο ένας έχει προβάδισμα. Η διαφορά φάνηκε όταν οι δύο παρουσίασαν προ δεκαημέρου τα στρατηγικά τους πλάνα για την επόμενη μέρα της Εθνικής στο ΤΧΣ.

    Όμως υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στην Εθνική και στο ΤΧΣ για το ποιος από τους δύο είναι ο «καταλληλότερος» τραπεζίτης για να αναλάβει τα ηνία της ΕΤΕ και να την οδηγήσει στη νέα εποχή.

    Ο ένας είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής. Ο άλλος εξαιρετικά συγκαταβατικός.

    Και οι δύο όμως έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτεία (SSM).

    Όμως η επιλογή του ΤΧΣ έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής με ποσοστό 40,36%.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr, ότι η επιλογή του Ταμείου «κλείδωσε» όταν οι δύο τραπεζίτες παρουσίασαν στους επικεφαλής του Ταμείου τον στρατηγικό τους σχεδιασμό για το αύριο της Εθνικής.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ένας τραπεζίτης έλαβε «υψηλότερη» βαθμολογία από το Ταμείο, ενώ ο έτερος έχει τις «ευλογίες» των αρμόδιων οργάνων της Εθνικής.

    Και εδώ ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος η ιστορία να επαναληφθεί για δεύτερη φορά ως φάρσα.

    Και οι συνέπειες να είναι απρόβλεπτες.

    Για αυτό το ΤΧΣ έκανε γνωστή την πρόθεση του, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τα αρμόδια όργανα της Εθνικής (ΔΣ, πρόεδρο, nomination committee), ότι η γνώμη του θα πρέπει να εισακουσθεί, «σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο και όπως αυτός ορίζεται από τον νόμο».

    Με άλλα λόγια υπενθύμισε πως είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 40,36%.

    Η ανακοίνωση μόνο τυχαία δεν εκδόθηκε.

    Διότι υπάρχει «προηγούμενο» καθώς το Νοέμβριο του 2016, άλλον τραπεζίτη είχε προτείνει για τη θέση του προέδρου στην Εθνική και άλλον είδε -με το φως της αυγής- να κάθεται στη θέση.

    Το Ταμείο τότε επέλεξε να υπαναχωρήσει της θέσεως του, για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και δεν οδήγησε την κατάσταση στα άκρα, συγκαλώντας έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία θα μπορούσε να ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των μελών του ΔΣ της τράπεζας.

    Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την επιλογή του CEO. Και όπως έγραψε το mononews.gr «θα είναι θεσμικά δύσκολο -αφού θα ισοδυναμεί με αυτοκατάργηση του ρόλου του- για το ΤΧΣ και για τα στελέχη του σε προσωπικό επίπεδο, να υποχωρήσουν από την αρχική τους θέση».

    Και ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση του Nomination Committee της Εθνικής την περασμένη Παρασκευή, δεν βγήκε «λευκός καπνός», διότι όταν ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ γνωστοποίησε την πρόταση του Ταμείου, η προεδρεύουσα της Επιτροπής Αξιολόγησης κα Μαριάνα Οκλαντ, τη ζήτησε και εγγράφως και έτσι δεν προχώρησε η ψηφοφορία για τον «καταλληλότερο» τραπεζίτη.

    Τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι θα προκριθεί η πρόταση του ΤΧΣ, ώστε οι μέτοχοι στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της 26ης Ιουλίου να επικυρώσουν την επιλογή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλο το παρασκήνιο για το νέο CEO της Εθνικής Τράπεζας – Το αυστηρό μήνυμα του ΤΧΣ προς όλες τις πλευρές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Αποφασίζει το Nomination Committee σε ποιον θα δώσει το «δαχτυλίδι» του CEO

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Tα λεφτά του Fortress στην μάχη του Ελλάκτωρα και το νέο πρόσωπο της Εθνικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ