• Τράπεζες

    Morgan Stanley: Με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας η Alpha Bank

    • NewsRoom
    Μαντζούνης Alpha Bank

    Δ. Μαντζούνης


    Θετικά αξιολογεί η Morgan Stanley τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το 2017, επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε η τράπεζα ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων, με το έτος να κλείνει κερδοφόρα, παρά τα έκτακτα στοιχεία του δ΄τριμήνου. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 της Alpha Bank τον Ιανουάριο ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των συστημικών τραπεζών, στο 15,9%, και ότι η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) υποχώρησε στο 67%.

    Η Morgan Stanley διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “equal weight” για την Alpha Bank  με τιμή στόχο τα 2,90 ευρώ ανά μετοχή.

    Αισιοδοξία για το stress test, υψηλοί στόχοι για τη μείωση των NPEs

    Σε μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) κατά 3,7 δισ. ευρώ φέτος και 4,6 δισ. ευρώ το 2019 στοχεύει η Alpha Bank, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της τράπεζας σε εγχώριους και ξένους αναλυτές. Την παρουσίαση έκαναν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Αρτέμης Θεοδωρίδης και ο CFO, Βασίλης Ψάλτης, με τη συμμετοχή των κ.κ. Λ. Παπαγαρυφάλλου (Εταιρική Ανάπτυξη, Διεθνές Δίκτυο), Θ. Αθανασόπουλου (Corporate, Καθυστερήσεις), Π. Κιτριλάκη (Retail) και Π. Καπόπουλου (Επικεφαλής Τμήματος Ανάλυσης).

    Η Alpha Bank κατάφερε να υπερβεί τον στόχο που είχε θέσει για τη μείωση των NPEs στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 (25,1 δισ. ευρώ) κατά 300 εκατ. ευρώ (στα 24,8 δισ. ευρώ), ενώ για την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν κατά 8 δισ. ευρώ (-32%).

    Σε ό,τι αφορά τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών), ο στόχος για τη μείωση στο δ΄ τρίμηνο του 2017 ξεπεράστηκε κατά 500 εκατ. ευρώ (16,5 από 17 δισ. ευρώ). Για το 2018 ο στόχος είναι για μείωση των NPLs στα 13,4 δισ. ευρώ και για το 2019 στα 10,6 δισ. ευρώ (μείωση κατά 36% από τον Δεκέμβριο 2017 ή κατά 5,9 δισ. ευρώ).

    Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, οι νέες καθυστερήσεις NPEs υποχώρησαν στα 570 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2017 από 730 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο (σ.σ. τα νέα NPEs προέρχονται κυρίως από το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο), ενώ τα δάνεια που αναταξινομήθηκαν ως εξυπηρετούμενα ανήλθαν στα 910 εκατ. ευρώ από 450 εκατ. ευρώ. Οι διαγραφές ανήλθαν σε 460 εκατ. ευρώ, από 490 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2017.

    Στο δ’ τρίμηνο του 2017, ποσό 970 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της Τράπεζας κρατήθηκε προς πώληση. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο 2018 η Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων άνευ εξασφαλίσεων, συνολικού υπολοίπου 3,7 δισ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ (η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του α΄ τριμήνου 2018).

    Σε ό,τι αφορά τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων φέτος, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι βρίσκεται εντός των στόχων που έχουν τεθεί για το α’ τρίμηνο του έτους, καθώς από τα τέλη Φεβρουαρίου άρχισαν να παίρνουν δυναμική οι πλειστηριασμοί. Οι πλειστηριασμοί, όπως αναφέρθηκε, βελτιώνουν τόσο το αποτέλεσμα του στόχου για τις ρευστοποιήσεις, όσο και για τις ιάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς ενισχύουν τη διάθεση των δανειοληπτών να σπεύσουν σε ρυθμίσεις. Το γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2018 θα είναι, ωστόσο, πιο απαιτητικά. Όπως αναφέρθηκε, ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων 1 δισ. ευρώ, τόσο άνευ εξασφαλίσεων, όσο και κάποιων κατηγοριών εξασφαλισμένων.

    Στόχος και η ενίσχυση των ρυθμίσεων

    Η διοίκηση της Τράπεζας έδωσε έμφαση και στην ενίσχυση των ρυθμίσεων για την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs. Όπως αναφέρθηκε θα αυξηθούν οι μακροπρόθεσμες λύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο άφεση χρέους όσο και ρυθμίσεις βασισμένες στα ενέχυρα των δανείων. Πρόκειται για τις εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων, όπου η Τράπεζα θα παράσχει βοήθεια στον οφειλέτη δανειολήπτη να πουλήσει το ακίνητο (εξασφάλιση του δανείου) ή να συμφωνήσει τη μεταβίβασή του στην τράπεζα.

    Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Τράπεζας χαρακτήρισε πολύ απαιτητικούς τους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε, ωστόσο, σίγουρη ότι θα επιτευχθούν.

    Αναφερόμενη στον αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9, η διοίκηση της Alpha Bank τόνισε ότι το ύψος των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (tangible equity) 9,2 δισ. ευρώ καθιστά την Alpha Bank την ισχυρότερη κεφαλαιακά από τις ελληνικές τράπεζες. Η εφαρμογή του IFRS9 μειώνει τα κεφάλαια αυτά στα 8,1 δισ. ευρώ (επίπτωση 1,1 δισ. ευρώ), ενώ η επίπτωσή της στον δείκτη κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) υπολογίζεται σε 2,4% στη διάρκεια της πενταετούς απόσβεσης του κόστους των πρόσθετων προβλέψεων (Δεκέμβριος 2017 δείκτης CET1 στο 18,3% και fully loaded IFRS9 στο 15,9%). Σε επίπεδο κάλυψης των NPEs με μετρητά, η επίπτωση του IFRS9 αυξάνει τον δείκτη κάλυψης από 45% σε 50% για τον Δεκέμβριο 2017.

    Ισχυρή κεφαλαιακή θέση

    Αναφερόμενη στις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του stress test, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι αισθάνεται ασφαλής, δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας. Όσο για τον έλεγχο προβληματικού ενεργητικού (TAR), ανέφερε ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση στα νούμερα της τράπεζας.

    Αναφερόμενη στη ρευστότητα του ομίλου, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι, σε ετήσια βάση, η εξάρτηση από τον δανεισμό του ευρωσυστήματος μειώθηκε κατά 8,2 δισ. ευρώ, από τα 18,4 στα 10,2 δισ. ευρώ. Από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι σήμερα, υπάρχει περαιτέρω μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ (τα 2 δισ. οφείλονται σε μείωση του ELA από τα 7 στα 5 δισ. ευρώ).

    Αναφερόμενη, τέλος, στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, η διοίκηση της Alpha Bank έκανε λόγο για ποσό 93 εκατ. ευρώ που έχει υπολογιστεί να καλύψει συνολικά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει ανοίξει η Τράπεζα και θα “τρέξει” και μέσα στο 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ