• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το νέο «superfood» δεν έχει καμία σχέση με σπιρουλίνες, μούρα και αβοκάντο…


    Στην αγροικία τους στη νότια Φινλανδία, μία αγροικία 500 ετών, η Kirsi και ο Jouko Siikonen αποφάσισαν να στραφούν από την εκτροφή χοίρων στην εκτροφή άλλων πλασμάτων. Και μάλιστα… εξάποδων! Εκεί που κάποτε μεγάλωναν έως και 1.200 γουρούνια, τώρα μεγαλώνουν… γρύλοι! Γρύλοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αποδώσουν φέτος 1.500 κιλά εδώδιμης πρωτεΐνης.

    Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα έντομα είναι ήδη μέρος της διατροφής 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, κυρίως στην Ασία, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η ανησυχία των καταναλωτών για το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό κόστος που έχει η εκτροφή βοοειδών, χοίρων και πουλερικών έχει αρχίσει να αντισταθμίζει με το παραπάνω τον παράγοντα της… αηδίας που προκαλεί η ιδέα των εντόμων.

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, για να παραχθεί ένα κιλό γρύλων χρειάζεται λιγότερο από το 20% της τροφής που καταναλώνει ένα βοοειδές για να δώσει την ίδια ποσότητα κρέατος. Τα έντομα χρειάζονται επίσης λιγότερο νερό και δεν έχουν ανάγκη ούτε από αντιβιοτικά ούτε από ορμόνες ανάπτυξης.

    Σήμερα, στις αγορές του κόσμου βρίσκει κανείς γύρω στα 1.900 είδη εντόμων, τα οποία έχουν αρχίσει να βρίσκουν τον δρόμο τους και για το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό τραπέζι, όπως επίσης και στα μενού των εστιατορίων.

    Επιπλέον, δεν χρειάζεται να τα καταναλώσει κανείς ολόκληρα, αφού έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν ως συστατικό (με τη μορφή αλεύρου) σε μπάρες δημητριακών, μούσλι και αρτοσκευάσματα.

    Σύμφωνα δε με την εταιρεία ερευνών Meticulous Research, η παγκόσμια αγορά εδώδιμων εντόμων μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα στην επόμενη πενταετία, φτάνοντας τα 1,18 δισ. δολάρια! Και αυτό γιατί θεωρούνται μία ξένη προς τους περισσότερους αλλά πραγματική υπερτροφή.

    «Αν ζητήσεις από μια ομάδα επιστημόνων να σχεδιάσει το τέλειο κρέας, θα καταλήξουν πιθανότατα σε ένα έντομο», λέει χαρακτηριστικά ο Massimo Reverberi, ιδρυτής της εταιρείας Bugsolutely, η οποία παράγει ζυμαρικά και σνακ με πρώτες ύλες προερχόμενες από έντομα.

    «Κάποιοι λένε ότι σε 20 χρόνια από σήμερα θα είναι σαν το σούσι. Αισιοδοξώ ότι η ώρα αυτή θα έρθει πολύ νωρίτερα», λέει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ιδανική σως για απίθανα καλοκαιρινά μπέργκερ



    ΣΧΟΛΙΑ