• ΥΓΕΙΑ

    Πόσες ώρες χρειάζονται για να “καθαρίσει” ο οργανισμός από το αλκοόλ

    • NewsRoom


    Περίπου ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για κάθε θάνατο από τροχαίο αντιστοιχούν, για τον ίδιο λόγο, 4 μόνιμες βαριές αναπηρίες, 8 σοβαροί τραυματισμοί και 50 ελαφρότεροι τραυματισμοί.

    Κάθε χρόνο, κατά τις γιορτινές ημέρες αυξάνονται τα τροχαία δυστυχήματα, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ.  Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία  (ΕΙΕ) εφιστά την προσοχή των οδηγών, τονίζοντας παράλληλα ότι το να φτάσει κάποιος το όριο του 0,25 γραμ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από την τροχαία, ή τα 0,50 γραμ./ λίτρο αίματος με τη διαδικασία της αιμοληψίας, είναι πάρα πολύ εύκολο, ενώ οι όποιες απαντήσεις δίνονται σχετικά με ενδεικτικές ποσότητες κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, που είναι ικανές για να πιάσουν το όριο, έχουν μόνο ενδεικτικό χαρακτήρα.

    Ο επηρεασμός της οδηγικής ικανότητας ενός ατόμου εξαρτάται όχι μόνο από τη ληφθείσα ποσότητα αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά όπως η διατροφή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, άλλα νοσήματα, η χρόνια κατανάλωση, η πρόσμιξη αλκοόλ με αναψυκτικά κ.ά.

    Συνεπώς η λογική «θα πιώ ένα ποτηράκι βότκα (40ml) και θα σταματήσω για να μπορώ να οδηγήσω» δε μπορεί να ισχύει απόλυτα, επισημαίνει η ΕΙΕ, αναγνωρίζοντας ως μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση τη μηδενική κατανάλωση αλκοόλης από τον οδηγό.

    Το «ξενέρωμα» αργεί

    Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Π.Μυλωνάς», οι οδηγοί υπό την επήρεια αλκοόλ είναι από 2,5 έως 4 φορές πιο επικίνδυνοι σε σχέση με τους υπόλοιπους.  Ακόμη και αν κάποιος νιώθει νηφάλιος, στην πραγματικότητα, συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα άνω των 0,4  (60 ml ουίσκι ή 200 ml κρασί),  συνεπάγεται εξασθένηση της μνήμης και της προσοχής, διαταραχές στην εκτέλεση λεπτών χειρισμών και ελάττωση της αντίδρασης σε αισθητηριακά ερεθίσματα. Άρα, ακόμα και όταν το αλκοτέστ δεν «πιάνει», ο οδηγός δεν τα έχει… τετρακόσια. Όσο για το πλήρες «καθάρισμα» του οργανισμού,  αργεί πολύ, αφού για να κατέβει π.χ. απ’ το 1,3 σε επίπεδο κάτω του 0,5, θα πρέπει να περάσουν 9 ολόκληρες ώρες και για την πλήρη ανάκτηση των ικανοτήτων, πρέπει να περάσουν 13 ώρες.



    ΣΧΟΛΙΑ