• Top Stories

    Πυρ ομαδόν κατά της «Ανάπλασης ΑΕ» από αντιπολίτευση και Καμίνη

    • NewsRoom
    Ολομέλεια


    Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ανώνυμης εταιρείας (ΑΕ) ως φορέα ανάπλασης περιοχών του Δήμου Αθηναίων, ενώ αύριο, Παρασκευή αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση του Δήμου Αθηναίων, και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

    Βέβαια, νωρίτερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης εξέφρασε τη ριζική αντίθεσή του, δηλώνοντας «Στη χώρα μας “αντί οι δήμοι να γίνουν μικρές κυβερνήσεις για τα ζητήματά τους, γίνεται η κυβέρνηση δήμος” αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σ’ όλη την Ευρώπη»

    «Είναι ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το ρόλο του δήμου “γραμμένο στο πόδι, με εισηγητική έκθεση ούτε μισή σελίδα” και υποβαθμίζει το ρόλο του Δήμου», επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

    Τι ειπώθηκε στη Βουλή

    Στη συζήτηση στη Βουλή, από τη Νέα Δημοκρατία έγινε λόγος για αυταρχική θεσμική παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ο νέος Φορέας που θα διοικείται από Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο – θα επιλεγούν από το αρμόδιο υπουργείο – θα έχει την διαχείριση του εμπορικού κέντρου της Αθήνας και των Προσφυγικών στην Λ. Αλεξάνδρας.

    “Με βάση ποιες μελέτες σκοπιμότητας προγραμματίζει παρεμβάσεις αυτός ο Οργανισμός; Για ποιο λόγο παρίσταται ανάγκη ύπαρξης με χωρική αρμοδιότητα μόνο στο Δήμο Αθηναίων” αναρωτήθηκε ο κ Θανάσης Μπούρας από πλευράς ΝΔ, ενώ τόσο αυτός όσο και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων (Μ. Γεωργιάδης Ένωση Κεντρώων) σημείωσαν ότι στην αιτιολογική έκθεση δεν τεκμηριώνεται με επάρκεια η ανάγκη ύπαρξης του νέου  Φορέα.

    Η βουλευτής Α’ Αθήνας Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε δριμεία κριτική και χαρακτήρισε ως οργανωμένη προσπάθεια υφαρπαγής αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώ ρώτησε εάν θα μεταφερθούν και πόροι από τον Δήμο Αθηναίων στη νέα εταιρεία.  “Ο Δήμος Αθηναίων μετατρέπεται σε απλός θεατής για δράσεις εντός των ορίων του” είπε.

    Για θεσμικό εξάμβλωμα έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης ο οποίος χαρακτήρισε “άχρηστη και αχρείαστη” την υπό σύσταση  εταιρεία, “όταν θα μπορούσαν να στηριχθούν οι υπάρχοντες αυτοδιοίκητοί θεσμοί”.

     Όπως είπε η ΔΗΣΥ όχι μόνο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, ώστε οι αρμοδιότητες να πάνε στο θεσμό του Μητροπολιτικού Δήμου Αθηναίων.

    Για αγνώστου προθέσεως βελτιώσεις χειρουργικής πλαστικής επέμβασης,  έκανε λόγο η Λ. Κανέλλη από το ΚΚΕ, ενώ ο Γ. Αμυράς του Ποταμιού ρώτησε εάν η νέα εταιρεία θα λειτουργεί όπως οι παλιές γνωστές ΔΕΚΟ. Όπως είπε επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία για το κόστος προσλήψεων και λειτουργίας . “Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία μιας νέας κρατικοδίαιτης ΔΕΚΟ τόνισε.

    Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης όσο και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, απάντησαν στα πυρά που δέχτηκαν, επισημαίνοντας πως με την ίδρυση του νέου Φορέα θα ξεπεραστεί το μεγάλο πρόβλημα συντονισμού πολλών φορέων που εμπλέκονται στην αξιοποίηση τόσο εκτάσεων, όσο και πολλών κτιρίων στο ιστορικό κέντρο.

    “Η λογική του νέου φορέα δεν είναι λογική του real estate και ο στόχος του θα είναι συντονιστικός, προκειμένου να προωθηθούν οι απαραίτητες αναπλάσεις” τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

    “Ο φορέας θέλει να συντονίσει τα ασυντόνιστα για να προχωρήσουν πέντε σημαντικά πράγματα στην πόλη” συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης που επίσης συνυπογράφει το νομοσχέδιο και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι όταν κυβέρνησαν το δήμο της χώρας παρέδωσαν μια αβίωτη πόλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σπίρτζης: Λίστα 75 ατόμων για πρόσληψη στον ΟΑΣΘ από βουλευτές της ΝΔ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΣΟΚ: Δεν υπάρχει οδός διαφυγής για τον κ. Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιμένει ο Παρασκευόπουλος: Δεν μετανιώνω για το νόμο μου γιατί μειώθηκαν τα εγκλήματα

     



    ΣΧΟΛΙΑ