• Top Stories

    Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακαλύπτει πιθανή θεραπεία κατά του καρκίνου

    • NewsRoom


    Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει την έρευνα και την συνεισφορά στην επιστημονική κοινότητα αφού ερευνητές του ανακάλυψαν μία νέα πρωτεΐνη-πιθανό στόχο για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο υψηλού κύρους επιστημονικό έντυπο Journal of Cell Biology.

    Η επιστημονική μελέτη έγινε στο εργαστήριο του Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ Γεωργίου Ζάχου, με πρώτη συγγραφέα τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ Ελένη Πετσαλάκη.

    Έρευνα

    Τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται (διαιρούνται) συνεχώς και για να επιβιώσουν πρέπει να μοιράζουν το DNA τους με ακρίβεια από το μητρικό κύτταρο στα δύο θυγατρικά κύτταρα. Ωστόσο, πώς το καταφέρνουν δεν είναι πλήρως κατανοητό. Οι Δρ Γεώργιος Ζάχος, Δρ Ελένη Πετσαλάκη και κ. Μαρία Δανδουλάκη ανακάλυψαν μία νέα πρωτεΐνη, την Chmp4c, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

    «Για να εξαπλωθεί ο καρκίνος πρέπει τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται συνέχεια. Απενεργοποιώντας την πρωτεΐνη Chmp4c μπορούμε να προκαλέσουμε σοβαρά λάθη στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Τα λάθη αυτά μπορούν να κάνουν τα καρκινικά κύτταρα μη-βιώσιμα και να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου», τονίζει ο καθηγητής Δρ. Γεώργιος Ζάχος.

    «Η ανακάλυψη νέων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα μας βοηθήσει στην κατανόηση της λειτουργίας των καρκινικών κυττάρων με απώτερο στόχο τη θανάτωσή τους», προσθέτει η Δρ. Ελένη Πετσαλάκη.

    Πηγή: www.cretalive.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bayer: Πρωτοπόρα προγράμματα τεχνολογίας και καινοτομίας στην υπηρεσία της βιοεπιστήμης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο νοσοκομείο η Ευαγγελία Αραβανή (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μάχη για τη ζωή του δίνει 14χρονος που έπεσε από μπαλκόνι



    ΣΧΟΛΙΑ