• Top Stories

    Στη Βουλή η τροπολογία για τους πλημμυροπαθείς – Ποιοι και πόσα δικαιούνται

    • NewsRoom


    Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο “Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις”, η τροπολογία για την αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας, αλλά και άλλων περιοχών που υπέστησαν ζημιές. Η τροπολογία, μάλιστα, κατατέθηκε με 3 ώρες καθυστέρηση αφού είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει γνωστή στις 14:00.

    Το επίδομα δεν θα δοθεί μόνο στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής, αλλά σε όσους έχουν πληγεί σε ολόκληρη τη χώρα τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

    Έτσι λοιπόν, το έκτακτο επίδομα θα πάρουν όσοι υπέστησαν ζημιές από πλημμύρες στη Σαμοθράκη, τη Σύμη, την Αγιά Λάρισα, τα Τέμπη, τα Τρίκαλα, την Σαρκαδόνα, την Πύλη, την Κατερίνη, τα Χανιά και την Κέρκυρα. 

    Σύμφωνα με την τροπολογία, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με την μορφή επιδόματος ύψους 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά πρόσωπα και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη. Τα εν λόγω ποσά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με χρέη προς το δημόσιο.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρόκειται για μια «πρώτη δόση», ενώ έκανε σαφές ότι δεν θα δοθεί από το «μέρισμα», αλλά από τον Προϋπολογισμό.

    «Δεν θα είναι από το μέρισμα, γιατί προφανώς αυτό που θα έρθει τώρα θα είναι μια πρώτη δόση και όπως σας είπα στην Επιτροπή, οτιδήποτε αφορά στις δαπάνες από το μέρισμα πρέπει να ξοδευτεί το 2017. Οπότε οι άλλες δαπάνες θα βγουν από τον Προϋπολογισμό για το 2018».

    Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ μαζί με το νομοσχέδιο που αφορά την διανομή του «κοινωνικού μερίσματος».

    Την κατάθεσή της προανήγγειλε από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος,ενώ στη Βουλή, υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση γιατί η κυβέρνηση άργησε να την παρουσιάσει στο Σώμα, με αποτέλεσμα οι εισηγητές των κομμάτων να τοποθετούνται χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό της.

    Το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία συζητείται με την διαδικασία το κατεπείγοντος στη Βουλή, που σημαίνει ότι συζητείται και ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξαλλοι οι δήμαρχοι με την Δούρου: « Μία συγγνώμη δε βλάπτει»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυτική Αττική: Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γεννηματά: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με τον κ. Τσίπρα γιατί κυβερνά με ακροδεξιά στοιχεία



    ΣΧΟΛΙΑ