• Top Stories

    S.O.S από τον Σαρωνικό – Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε μέχρι τη Γλυφάδα (39 photos και 5 videos)

    • NewsRoom
    Σαλαμίνα


    Μετά από καθυστέρηση μισής εβδομάδας οι υπεύθυνοι του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποφάσισαν να ενισχύσουν τις δράσεις για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη II την Κυριακή τα ξημερώματα. Εν τω μεταξύ η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει μέχρι την Γλυφάδα και με τις εικόνες από τις παραλίες της Αττικής προκαλούν οργή και θλίψη.

    Σε εξέλιξη επιχείρηση στο δεξαμενόπλοιο με ειδικά συνεργεία τρυπούν τις δεξαμενές προκειμένου να απαντλήσουν τα καύσιμα που βρίσκονται στο πλοίο. Συνολικά το πλοίο μετέφερε 2.200 τόνους μαζούτ (Fuel oil) και 370 τόνους ντίζελ (gas oil marine), εκ των οποίων οι 300 έχουν καταλήξει στη θάλασσα.

    Salamina Rupansi salamina-rupansi-4 Σαλαμίνα

    oikologiki katastrofi 2 oikologiki katastrofi 2 oikologiki katastrofi 2 oikologiki katastrofi 2 oikologiki katastrofi 2 oikologiki katastrofi 2 oikologiki katastrofi 2 oikologiki katastrofi 2 Greece Tanker Pollution

    Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι για το υπουργείο Ναυτιλίας αναγκάστηκε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού. Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα. Είναι ένα σκάφος που κάνει κάθε τρεις μήνες άσκηση στην Ελλάδα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδα σε 20 χλμ.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό, εστίες ρύπανσης έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα στο Καλαμάκι, στον Άγιο Κοσμά και την Γλυφάδα, όπου πλωτό σκάφος του Λιμενικού ρίχνει αντιρρυπαντικά μέσα στη θάλασσα. Στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Πληροφορίες ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει και στον σταθμό των κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ δεν επιβεβαιώνεται από το Λιμενικό.

    petrelaiokilida Greece Tanker Pollution

     

    Ο δήμος Σαλαμίνας θα κινηθεί δικαστικά

    Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι ο δήμος θα στραφεί δικαστικά κατά παντός υπευθύνου, ενώ ζήτησε τη συνδρομή περισσότερων αντιρρυπαντικών συνεργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη ρύπανση που δημιουργήθηκε στις ακτές, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου. Εξέφρασε φόβους ότι «αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο τον Σαρωνικό». Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή και ότι οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και καταστηματαρχών είναι έντονες, καθώς εκτός από περιβαλλοντικό το πρόβλημα είναι και οικονομικό».

    Η ανακοίνωση της εταιρείας

    Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν αξιόπλοο και πως η διαρροή καυσίμων έχει σταματήσει.

    Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρία «Αγία Ζώνη» συμφερόντων του Θεόδωρου Κουντούρη, εκφράζει τη λύπη της για την αδόκητη πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου και την εξ αυτού ακόλουθη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας και σημειώνει:

    «Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει».

    Η εταιρεία δηλώνει εξάλλου ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

    «Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον» αναφέρει ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, ενημερώνει ότι «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν», θα είναι σε θέση να γνωρίζει.

    Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύι και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.

    «Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

    Τραγικές εικόνες και από τη Γλυφάδα

    H πετρελαιοκηλίδα ξεπέρασε την παραλία του Ελληνικού-Αργυρούπολης και έφτασε στη 2η Μαρίνα Γλυφάδας. Ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου και ο δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για τις Μαρίνες συμμετέχουν στον συντονισμό των ενεργειών από τους αρμόδιους φορείς ώστε να περιοριστεί η ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων. Μάλιστα, βρίσκεται σε ετοιμότητα σκάφος που έχει ένα πλωτό φράγμα, αντιρρυπαντικό υλικό, απόχη, σακούλες απορριμμάτων και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Εφόσον χρειαστεί, θα τα χρησιμοποιήσει για τον καθαρισμό των υδάτων.

    petrelaiokilida-elliniko4 petrelaiokilida-elliniko2 petrelaiokilida-elliniko Greece Tanker Pollution

    Το μήνυμα του δημάρχου Γλυφάδας

    Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο.

    Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.

    Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

    Ανακοίνωση και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

    Παρακαλούμε όσους είναι στην περιοχή, σε περίπτωση που εντοπίσουν πετρελαιωμένα πουλιά να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν δοθεί.
    Eίναι σημαντικό να μην αφήσετε το πουλί να ξαναμπεί στο νερό, στην προσπάθειά σας να το πιάσετε. Μπείτε ανάμεσα στη θάλασσα και σ’ αυτό, κυκλώστε το και πιάστε το με κάποιο πανί ή πετσέτα
    Αναζητήστε κάποιο κουτί ή κλωβό μεταφοράς. Προσοχή, αν χρησιμοποιήσετε κάποιο κουτί, να φροντίσετε να του κάνετε πολλές τρύπες για να εκτονώνονται οι αναθυμιάσεις από το πετρέλαιο
    Επικοινωνήστε άμεσα για περαιτέρω οδηγίες με το πλησιέστερο Κέντρο Περίθαλψης, την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, στα τηλ. 210 9510075 & 6972664675

    rupansi poulia 1 rupansi poulia 1

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συναγερμός στις Αρχές: «Μαύρες» οι ακτές στη Σαλαμίνα-Έφτασε στην Πειραϊκή η πετρελαιοκηλίδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήμαρχος Ελαφονήσου: Καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη για απάτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατάληψη στο υπ. Περιβάλλοντος από εργαζόμενους στα μεταλλεία

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ