• Top Stories

    Ο Άρειος Πάγος κρίνει σε ποιον ανήκει η λίμνη Βιστονίδα

    Μονή Βατοπεδίου

    Μονή Βατοπεδίου


    Λίγους μήνες μετά την αθώωση από κάθε ποινική ευθύνη του ηγούμενου Εφραίμ και όλων των εμπλεκομένων για τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού Δημοσίου, ο Αρειος Πάγος καλείται να κρίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.

    Στο Ανώτατο Δικαστήριο συζητήθηκαν οι αιτήσεις της Μονής Βατοπεδίου, με τις οποίες διεκδικεί την ακύρωση τριών εφετειακών αποφάσεων που δικαίωσαν το Δημόσιο.

    Οι δικηγόροι της Μονής υποστήριξαν ότι «η απόφαση της ανταλλαγής της λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου, το 2008, λήφθηκε από την τότε κυβέρνηση (σσ: Καραμανλή) στο πλαίσιο ενός εξώδικου συμβιβασμού προκειμένου να λήξει ο πολυετής πόλεμος του μοναστηριού με τοπικούς παράγοντες της Θράκης και μια αντιδικία μεταξύ Μονής και Δημοσίου που κρατάει 100 ολόκληρα χρόνια.

    Δεδομένου ότι ο συμβιβασμός ενέχει το στοιχείο της αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι ανώτατοι δικαστές θα κρίνουν αν επρόκειτο εν τέλει περί συμβιβασμού που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και κάτι ακόμη, εξαιρετικά κρίσιμο, ακόμη και για την ίδια τη Δικαιοσύνη: αν το 2008 έγινε δικαστικό πραξικόπημα.

    Παρά το γεγονός ότι Μονή και Δημόσιο είχαν συμφωνήσει από το 2004 ενώπιον του Πρωτοδικείου Κομοτηνής ότι δεν επιθυμούν απόφαση, εν τούτοις τέσσερα χρόνια αργότερα ο τότε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου καθώς και ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς υποχρέωσαν το δικαστήριο να εκδώσει απόφαση (σ.σ.: ήταν υπέρ του Δημοσίου).

    Είναι εν πολλοίς – καθώς έχουν μεσολαβήσει και άλλες δικαστικές κρίσεις – η ρίζα της απόφασης του 2016, επίσης υπέρ του Δημοσίου, από το Εφετείο Κομοτηνής που στάθηκε μεταξύ άλλων αφορμή για τη σημερινή προσφυγή στον Άρειο Πάγο».

    Σύμφωνα πάντα με τους συνηγόρους της Μονης , η τότε εντολή του Αρείου Πάγου ήταν αντίθετη προς τις συνολικά τρεις αποφάσεις που είχε εκδώσει το 2004 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, με βάση δεσμευτική δήλωση και της Μονής και του Δημοσίου, ότι δεν επιθυμούσαν την έκδοση απόφασης.

    Το Δημόσιο, δια του δικηγόρου του, επικαλέστηκε την εισήγηση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλείου Πέππα, στην πρώτη συζήτηση που είχε γίνει για την υπόθεση πριν πάρει αναβολή, η οποία ήταν απορριπτική για τη Μόνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κρήτη: Στο εδώλιο του κατηγορουμένου και πάλι ο προπονητής για το βιασμό της ανήλικης αθλήτριας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κόκκινα δάνεια»: Διαφορετική λύση για κάθε τράπεζα εξετάζει η ΕΚΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνελήφθη ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη



    ΣΧΟΛΙΑ