• Top Stories

    Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι απούσα από παντού – Δημιουργήσατε ένα τοξικό περιβάλλον

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Στην Δυτική Αττική έχουν γίνει εδώ και δεκαετίας εγκλήματα και με θάρρος πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είπα ότι εμείς δεν θα κάνουμε ότι εσείς ως αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχετε ευθύνες. Όσο ο χρόνος περνά τα ερωτήματα γίνονται αμείλικτα», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το κοινωνικό μέρισμα.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε για τους λόγους καθυστέρησης των αντιπλημμυρικών έργων, ενώ υπήρχαν και οι μελέτες και η χρηματοδότηση από την ΕΕ. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν τα απαραίτητα έργα για τη συγκράτηση των νερών μετά τις πυρκαγιές του 2016 στο Όρος Πατέρας, αλλά και γιατί ο μηχανισμός άργησε να κινηθεί.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε επίσης πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία παραίτηση, επιτιθέμενος μάλιστα στην κα Ρένα Δούρου, υπενθυμίζοντας πως οι ευθύνες που αποδίδουν τα δικαστήρια είναι ποινικές, ενώ εδώ υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.  «Θυμίζω τις δηλώσεις της που έλεγε ότι θα πάει στο σπίτι της αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Δεν είστε μόνο ανίκανοι, αλλά και ανάλγητοι. Ο πρωθυπουργός έφυγε για τη Σουηδία, ο υπουργός δεν γύρισε καν. Ο κ. Τσίπρας πέρασε μόνο για 10 λεπτά και έστρεψε αλλού το βλέμμα του. Ηταν απών και στις πυρκαγιές. Τις επιθεώρησε από αέρα και όταν έσβησαν. Απών από τους σεισμούς στην Κω. Από την αταστροφή στον Σαρωνικό. Δεν επισκέυφθηκε κάν τις πληγείσες περιοχές. Απών είναι και τώρα. Ένα γρήγορο πέρασμα από την περιοχή καο μετά έφυγε για Σουηδία. Στην Σουηδία υπήρχε χρόνος για φωτογραφίες και φιλόδοξες διακηρύξεις για αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «20 νεκροί, 2 αγνοούμενοι και καμία παραίτηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα το πόρισμά μας για το τι πήγε στραβά αλλά και το τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε όμως και στα επεισόδια στο Πολυτεχνείο. «Ο κ. Τσίπρας πριν λίγες ημέρες συνέκρινε τα μισά στοιχεία του 2017 με τα στοιχεία ολόκληρου του 2016 για να μας πει πως όλα πάνε καλά. Το πόσο καλά πάνε το είδαμε λίγες ημέρες αργότερα.»

    Ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και ανοχή, που επέτρεψαν τη δημιουργία ενός νέου παρακράτους, το οποίο ευνοεί την κυβέρνηση.

    Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να βγάζει υπερπλεονάσματα όταν δεν είναι απαραίτητα, καθώς έτσι δυσκολεύουν οι συζητήσεις για το χρέος. Αντί να πανηγυρίζετε θα έπρεπε να διεκδικείτε μικρότερα πλεονάσματα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Δήλωσε πάντως ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος γιατί υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που έχουν ανάγκη ακόμη και την ελάχιστη βοήθεια.

    «Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την τριετία φθάνουν στα 14.5 δισ. ευρώ και παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι επέστρεψε 650 εκατ. πέρυσι και 720 φέτος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου». Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε γιατί τα όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του ήταν ψευδή.

    «Λέτε πως μοιράζετε 1,4 δις. Αλλά το κοινωνικό μέρισμα είναι μόνο τα 720 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι υποχρεώσεις του κράτος που προέκυψαν από ένα λάθος αλλά και ενίσχυση της ΔΕΗ, επειδή δεν καταφέρατε να κάνετε τίποτα για να εξυγιάνετε την επιχείρηση».

    «Λέτε πως το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη. Αλλά οι προβλέψεις σας για την ανάπτυξη συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω. Σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς τα πάνω, εκτός από την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Λέτε πως τα έσοδα προέρχονται από τη μείωση της ανεργίας. Πράγματι υπήρχε μείωση αλλά τα έσοδα μειώθηκαν, επειδή συνεχώς δημιουργούνται θέσεις μερικής απασχόλησης και μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης.»

    Όσο για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο πεδίο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου είναι τραγικές, ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ και κατέληξε στον συλλογισμό του:

    «Η υπέρβαση οφείλετε στην ανελέητη φοροεπιδορμή, στις κατασχέσεις, στη διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών και στη τεράστια καθυστέρηση στην απονομή των δυνάμεων. Αλλά και στην αναστολή κρατικών δαπανών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.»

    Δεν σας ενδιαφέρει μια ισχυρή οικονομία  που να αναπτύσσεται με τις δικές της δυνάμεις. Σας ενδιαφέρει μια κοινωνία που θα εξαρτάται από εσάς και τα επιδόματά σας. Και επειδή δεν τα καταφέρνετε δημιουργείτε ένα τοξικό περιβάλλον και επιτίθεστε κατά πάντων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Την ακραία φτώχεια δεν την καταπολεμάς με πρόσκαιρα επιδόματα αλλά με δουλειές που έρχονται με επενδύσεις που εσείς τις διώχνετε, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια. Εμείς κάναμε τη δική μας πρόταση, που περιλαμβάνει να δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους, στους δικαιούχους ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και κλιμακωτή μείωση του ΕΚΑΣ. Το λάθος στην πολιτική, όταν παίρνεις πέντε και δίνεις πίσω το ένα, είναι ακριβώς ότι παίρνεις πέντε. Να ζητήσετε συγγνώμη από τους πολίτες που τους παίρνετε τα πέντε και από τους χιλιάδες ανέργους».

    Κλείνοντας είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Οι πολίτες δεν εξαπατώνται πια, σας γνωρίζουν και καμία πρόσκαιρη παροχή δεν θα αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή, με το σχέδιο της ΝΔ, η Ελλάδα μπορεί να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης, με λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες δουλειές».

     



    ΣΧΟΛΙΑ