• Top Stories

    Υπ. Δικαιοσύνης: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις φυλακές – Τι καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί


    Τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή το Σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

    Το σχέδιο συντάχθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό την προεδρία του Εισαγγελέα Εφετών κ. Π. Μπρακουμάτσου, και με τη συμμετοχή των επίκουρων καθηγητών κ.κ. Ν.Κουλούρη και Α. Ι.Τζαννετάκη ενώ η τελική επεξεργασία του έγινε από το Υπουργείο. Κινείται στο πνεύμα του προηγούμενου σχεδίου που επεξεργάστηκε το 2010-2011 επιτροπή, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Γ. Πανούση.

    Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, «δίδεται έμφαση στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της ισότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των φυλακών, στην αρχή ότι το μόνο δικαίωμα των κρατουμένων που περιορίζεται είναι το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και στην παραδοχή ότι η κοινωνική επανένταξη είναι δικαίωμα των κρατουμένων».

    «Το σχέδιο  λαμβάνει υπόψη τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, βελτιώνει την οργανωτική δομή των φυλακών, διευρύνει τους θεσμούς και τις δυνατότητες της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, διευκολύνει την επικοινωνία τους με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Το σχέδιο εξισορροπεί την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των φυλακών, των κρατουμένων και του προσωπικού από τη μια, με την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, από την άλλη ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων και την έννομη προστασία τους σε περίπτωση παραβίασής τους. Παράλληλα, προάγει την ισότητα και τη διαφάνεια καθώς και τη λογοδοσία των αρμόδιων οργάνων (π.χ. για την ανάθεση εργασίας, τη χορήγηση αδειών, τη λήψη περιοριστικών μέτρων τάξης, προστασίας, ασφάλειας και πειθαρχίας)», συνεχίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο, αναθεωρείται το σύστημα εισαγωγής κρατουμένων, ο καθορισμός των χώρων διαβίωσης, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η εργασία και η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το σύστημα των αδειών, η ημιελεύθερη διαβίωση, η διασφάλιση της ομαλής κοινής διαβίωσης των κρατουμένων και η εύρυθμη λειτουργία των φυλακών (μέτρα τάξης, προστασίας, κατευνασμού και πειθαρχίας), οι μεταγωγές και η μέριμνα για τους αποφυλακιζόμενους, η εποπτεία και ο έλεγχος των φυλακών.

    «Με το σχέδιο αυτό συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, πάνω στο σχήμα που έχει διατυπωθεί με σαφήνεια:     Ασφάλεια – Ανθρωπισμός – Επανένταξη – Διαφάνεια. Η αντεγκληματική πολιτική που ασκείται λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνίας, επιδιώκοντας στο έπακρο τόσο την ασφάλεια των κρατουμένων και του προσωπικού όσο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

    Διαμαρτύρονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

    Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι  καταγγέλλουν εγκατάλειψη και απουσία προσωπικού, ενώ διαμαρτύρονται για προφορική εντολή εκπορευόμενη από το υπουργείο, «να μην μπουν οι συνδικαλιστές στη φυλακή».

    Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση, αναφορικά με τις φυλακές Νιγρίτας, μέσα στην οποία αναφέρεται: «Η γενική αίσθηση που αποκομίσαμε στη Φυλακή Νιγρίτας, χωρίς ευθύνη του προσωπικού ή της διοίκησης, θύμιζε εικόνα εγκαταλελειμμένης πόλης».

    «Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι βασικές υποδομές για την διαβίωση ανθρώπων είτε υπολειτουργούν είτε απουσιάζουν τελείως; Ή πως θα ένοιωθε κάποιος αν διαπίστωνε ότι η πρωινή βάρδια που είναι υπεύθυνη για την φύλαξη όλων των πτερύγων και την εξυπηρέτηση 385 κρατουμένων αποτελείται από́ 5 φύλακες; Μια αναλογία που αναμένεται στο επόμενο διάστημα να αλλάξει προς το χειρότερο με το άνοιγμα μιας ακόμη πτέρυγας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με νέα ποινική δίωξη αντιμέτωπος ο τέως δημάρχος Καλαμαριάς Χρ.Οικονομίδης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγγελέας για την Ηριάννα και τον Περικλή: «Να παραμείνουν στη φυλακή»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δραματικά στοιχεία από τη Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας ζει ένας στους τρεις Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ