• Top Stories

    Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν»

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Στην παραδοχή πως «πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν» προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χαντζηνικολάου.

    Βέβαια, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος παραδέχθηκε πως υπάρχει υπερφορολόγηση, έσπευσε να αντισταθμίσει την δεινή κατάσταση στα αδύναμα στρώματα με την αύξηση των δεικτών στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας. Παράλληλα, υποστήριξε πως θα υπάρχει υπεραπόδοση το 2017, ενώ θα καταφέρουμε να καλύψουμε τους στόχους το 2018.

    Πάντως, από τις δηλώσεις του, όπως συνήθως, δεν έλειψε το χιούμορ. «Με πήρε και μένα ο πρωθυπουργός και μου ζήτησε να πάω πρόεδρος της Βουλής, τώρα που φεύγει ο Σόιμπλε» σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, έπειτα από ερώτηση σχετικά με την μετακίνηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στην προεδρία της Bundestag. Για την πολιτική του Γερμανού υπουργού, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως ήταν φιλοευρωπαϊστής, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «το όραμα του κ. Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν… περπατάει».

    Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως υπάρχουν πράγματι αρνητικές επιπτώσεις της υπερφορολόγησης στην αγορά και την κοινωνία, ωστόσο αντέτεινε την αύξηση των λιανικών πωλήσεων! Υπάρχει αύξηση στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

    Σε ερώτηση για το αν έχουν πέσει οι τιμές στο ψωμί και το γάλα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν το γνωρίζει, αλλά υποστήριξε ότι δεν είναι αυτή η γενική εικόνα της οικονομίας. Όσο για τη φορολογία, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο Μεσοπρόθεσμο πρόβλεψη για φοροελαφρύνσεις ύψους 3,5% μέχρι το 2022.

    Σχολιάζοντας το ζήτημα των επενδύσεων, ο κ. Τσακαλώτος επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας ότι η εικόνα των ξένων επενδύσεων στη χώρα είναι θετική. «Υπάρχουν και επιχειρήσεις που σκέφτονται να φύγουν από την Τουρκία, για να έρθουν εδώ. Αυτό πάντα θα συμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην υπόθεση της Eldorado, επέμεινε στην υπόθεση της διαιτησίας, τονίζοντας ότι η Χαλκιδική δεν έχει μόνο το χρυσό και πώς έπρεπε να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες.

    Υποστήριξε ακόμη ότι η μείωση του αφορολόγητου θα αντισταθμιστεί με φοροαπαλλαγές.

    «Πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν» παραδέχτηκε, απαντώντας σε νέα ερώτηση για τα απλήρωτα χρέη στην εφορία και τη μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων.

    Είπε ακόμη ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Είναι κατάσταση win-win» είπε. Η εικόνα είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται σιγά-σιγά, υπογράμμισε.

    Υποστήριξε, δε, ότι το 2017 θα υπάρξει νέα υπεραπόδοση στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει πού να μοιράσει το ποσό που θα προκύψει. Επέμεινε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2018.

    «Τα stress tests θα γίνουν κανονικά» ανέφερε για το ζήτημα των τραπεζών, λέγοντας ότι, ειδικά για την Ελλάδα, θα υπάρξει πίεση προς τον SSM, ώστε να βγάλει τα αποτελέσματα το καλοκαίρι, λίγο πριν την έξοδο από το πρόγραμμα. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση» τόνισε.

    Όσον αφορά στα «κόκκινα δάνεια», είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να «κυνηγήσουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει, οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν! Πλήρης συμμόρφωση Καμμένου με τις επιταγές Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Κικίλιας: Ο κ. Τσίπρας ως καλός «πατερούλης» αγκάλιασε τους άστατους υιούς του



    ΣΧΟΛΙΑ