• Top Stories

    Δικαστική απόφαση: Παράβαση συζυγικών υποχρεώσεων – Προσβολή προσωπικότητας

    • NewsRoom


    Σύμφωνα με την υπ.αρ 608/2012 απόφαση του Εφετείου Πειραιά, υπό την ισχύ των νέων διατάξεων περί διαζυγίου, οι οποίες καθιερώνουν ένα σύστημα διαζυγίου αντικειμενικού, όπου η υπαιτιότητα δεν έχει πια τη σημασία, που είχε και το διαζύγιο θεωρείται, ως ένα μέρος προασπίσεως του δικαιώματος κάθε συζύγου για προστασία της προσωπικότητάς του και ως τρόπος με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα και στους δύο συζύγους για απόπειρα δημιουργίας μιας άλλης οικογένειας επιτυχημένης, γίνεται γενικώς δεκτό ότι η παράβαση των συζυγικών υποχρεώσεων δεν αποτελεί αδικοπραξία με την τεχνική σημασία του όρου και συνεπώς το άρθρο 932 ΑΚ, που αφορά χρηματική αποκατάσταση ηθικής βλάβης από αδικοπραξία, που γεννά υποχρέωση προς αποζημίωση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όταν η προσβολή της προσωπικότητας και η συνακόλουθη ηθική βλάβη προκαλείται από παράβαση συζυγικών υποχρεώσεων.

    Εξάλλου, η προσβολή της προσωπικότητας του άλλου συζύγου, που προκαλείται αναπόφευκτα κάθε φορά, που εκδηλώνεται συμπεριφορά μη σύμφωνη με τις υποχρεώσεις της έγγαμης συμβιώσεως, δεν πρέπει αδιακρίτως να θεμελιώνει πέρα από το δικαίωμα για διαζύγιο και αξίωση για χρηματική ικανοποίηση, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 57 και 59 ΑΚ. Ο σύζυγος, που έχει προσβληθεί έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη λύση του γάμου. Όταν όμως οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το διαζευκτικό παράπτωμα είναι τέτοιες που εκφεύγουν των ορίων της συνήθους δοκιμασίας, που συνεπάγεται για τον αναίτιο σύζυγο η παράβαση από τον άλλο των συζυγικών καθηκόντων, πρέπει να γίνει δεκτό ότι είναι δυνατή η επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης, λόγω ηθικής βλάβης.

    Για την εν λόγω επιδίκαση, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 59 ΑΚ, δεν αρκεί οποιαδήποτε προσβολή της προσωπικότητας, αλλά απαιτείται να υπάρχει σοβαρή τοιαύτη, με την έννοια ότι δημιουργούνται εξαιρετικές συνθήκες τέτοιες, που η ανθρώπινη αντοχή υπερβαίνει τα όρια αντοχής του μέσου κοινωνικού ανθρώπου, στη συγκεκριμένη δε περίπτωση να αποδεικνύεται ότι τα πραγματικά περιστατικά, που συνιστούν παράβαση συζυγικών υποχρεώσεων ήταν πρόσφορα και ικανά να οδηγήσουν και οδήγησαν στη μείωση της υπολήψεως και την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του συζύγου σε βάρος του οποίου έλαβαν χώρα (βλ. ΑΠ 558/2006, ΑΠ 29/1999 Ελλ Δνη 40, 590, Εφ.Αθ 1664/2010 ΕλλΔνη 52,262, Πατεράκη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, β΄ έκδ. 2001, σελ. 146, Κων/νου Παπαδόπουλου Αρωγής Οικογενειακού Δικαίου Τόμος Α1, σελ. 458, 459)

    Πηγή: www.dsanet.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρύθμιση χρήσης της οικογενειακής στέγης σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστική απόφαση: Λύση ελεύθερης συμβίωσης και επιστροφή δώρων μεγάλης αξίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι είναι το δικαίωμα της «προσωρινής διαταγής» στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων;



    ΣΧΟΛΙΑ