• Top Stories

    SHIPPING FOCUS: Στέλεχος της Danaos Shipping έφυγε από τη ζωή

    bulk ξηρό φορτίο ναυτιλία ναυλαγορά


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε. 

    Μεγάλη απώλεια για την  Danaos Shipping

    Η οικογένεια της Danaos, με μεγάλη θλίψη και οδύνη, αναγγέλλει την απώλεια του πολυαγαπημένου της μέλους, Ευσταθίου Σφυρή, Iστορικού Στελέχους και Γενικού Διευθυντή της Danaos Shipping Co.Ltd. O CEO της εταιρείας Δρ. Ιωάννης Κούστας, δήλωσε: «Γνώριζα τον Στάθη απο τα 10 μου χρόνια όταν πρωτοήρθε στην εταιρεία. Με έπαιρνε απο το χέρι και πηγαίναμε στα πλοία που επισκέπτονταν το λιμάνι του Πειραιά. Ήταν σαν δεύτερος Πατέρας για μένα. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου φίλε και καλή αντάμωση με την αγαπημένη σου σύζυγο Ξανθούλα». Τα παραπάνω ανέφερε η ναυτιλιακή σε σημερινή ανακοίνωση της.

    Στη φωτογραφία ο εκλιπών με τη Ζωή Λάππα-Παπαματθαίου, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Danaos Corporation
    Στη φωτογραφία ο εκλιπών με τη Ζωή Λάππα-Παπαματθαίου, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Danaos Corporation

    Εδραιώνεται στην βορειοδυτική Ευρώπη η Cosco

    Η Cosco Shipping ολοκλήρωσε μια στρατηγική επέκταση στη βορειοδυτική Ευρώπη με την εξαγορά του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Zeebrugge από την APM. Ο κινεζικός όμιλος θα καταβάλει 35 εκατομμύρια ευρώ  για να αγοράσει το 76% του μεριδίου της APM  στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του Βελγίου. Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η Cosco Shipping θα έχει τον πλήρη έλεγχο του τερματικού. Η Cosco αγόρασε αρχικά το 24% του τερματικού σταθμού το 2014, ενώ η Shanghai International Port Group (SIPG) κατέχει επίσης ποσοστό της τάξεως του 25%. Σύμφωνα με το σχέδιο, η APM θα αγοράσει το μερίδιο της SIPG και στη συνέχεια θα το πουλήσει μαζί με το δικό της ποσοστό που ανέρχεται στο 51% στην Cosco.

    Μεγαλώνει η λίστα των πειρατών που καταδικάζονται στην Ινδία

    Ποινή φυλάκισης επτά χρόνων σε 60 Σομαλούς πειρατές επέβαλε δικαστήριο στην Ινδία. Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί το 2011 από το ινδικό ναυτικό έπειτα από επίθεση που είχαν επιχειρήσει στο container Vancouver Bridge (χωρητικότητας 4.738-teu και κατασκευής 2005) ιδιοκτησίας της K Line’s,  κοντά στο νησί Lakshwadeep σε ινδικά χωρικά ύδατα. Συνολικά 118 άνδρες έχουν καταδικαστεί από ινδικά δικαστήρια για πειρατεία.

    Επιστροφή στις γιάρδες για την Silversea Cruises

    Η ναυτιλιακή εταιρεία Silversea Cruises με έδρα  το Μονακό,  επιστρέφει στα ναυπηγεία Fincantieri για την παραγγελία ενός ακόμη υπερσύγχρονου κρουαζιερόπλοιου. Το deal με τις γιάρδες έκλεισε στα 310 εκατομμύρια ευρώ. Το κρουαζιερόπλοιο που θα φέρει το όνομα Silver Μoon αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2020 και θα είναι αδελφό πλοίο Silver Muse (παραδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην ναυτιλιακή από τα ναυπηγεία Fincantieri στη Γένοβα). Το κρουαζιερόπλοιο θα είναι το δέκατο στον στόλο της εταιρείας και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 596 επιβάτες, εξαιρουμένου του πληρώματος.

    Αγορά δύο bulkers για την JP Morgan

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Clarkson Research η επενδυτική JP Morgan προχώρησε στην εξαγορά δύο υπερσύγχρονων αδελφών capesize bulkers (κατασκευής 2016) από την SwissMarine. Το κάθε πλοίο αναμένεται να κοστίσει περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια.

     

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για τη Δευτέρα  (11/09/2017), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 1355 (+23)
    • Baltic Capesize Index (BCI): 2813 (+46)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1394 (+19)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 898 (+10)
    • Baltic Handysize Index (BHSI): 509 (+5) 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Οικονόμου: Ακόμη ένα big hit από τον εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριος Ηλιόπουλος: Χρυσές business για τον εφοπλιστή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λ. Πατίτσας: Η Atlas Maritime αγοράζει bulker για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ