• Οικονομία

    Nέο θρίλερ με τις συντάξεις: Θολό τοπίο για το ζήτημα των περικοπών

    • NewsRoom


    Τον Δεκέμβριο και όχι νωρίτερα όπως είχε προαναγγελθεί θα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τι θα συμβεί τελικά με τις συντάξεις, όπως προέκυψε και από τα χθεσινά μηνύματα από το Βερολίνο.

    Η γερμανική καγκελαρία κατάστησε σαφές πως είναι εικασίες τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Άνγκελα Μέρκελ προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων.

    «Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup δεν συζητήθηκε καν το ζήτημα» ανέφερε η καγκελαρία σε γραπτή της απάντηση στη DW και προσέθετε: «Αυτό θα προκύψει στην επόμενη συνεδρίαση και εφόσον οι θεσμοί έχουν καταθέσει την έκθεσή τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης όπως άλλωστε αυτό ισχύει και για κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης που ήταν σε πρόγραμμα».

    Παράλληλα όμως αυτό που έγινε σαφές είναι πως είναι νωρίς ακόμη για την όποια συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό και κατ’επέκταση για το ζήτημα των συντάξεων.

    Εξάλλου όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας:

    1.«στο πλαίσιο του προγράμματός και της ολοκλήρωσής του η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση και εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής πορείας που έχει χαραχθεί υπό του προγράμματος του ΕΜΣ».

    2.«η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο ιδίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη”».

    «Καθαρή λύση διάσωσης»

    Σε δημοσίευμά του το «Έθνος» επικαλούμενο κοινοτικές πηγές αναφέρεται σε «καθαρή λύση διάσωσης των συντάξεων, με επ’ αόριστον αναβολή των μέτρων για τις περικοπές στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων, την οποία ‘κλειδώνει’ η κυβέρνηση».

    Η επίμαχη νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται να κατατεθεί, αν τελικά αυτό «κλείσει», μετά τις 15 Οκτωβρίου και πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη βουλή, αναμένεται να αναβάλει επ’ αόριστον τα μέτρα που ορίζουν την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αναφέρει το δημοσίευμα. Με αυτόν τον τρόπο παγιώνεται η ομπρέλα προστασίας για τους παλιούς συνταξιούχους, των οποίων οι αποδοχές έχουν υπολογιστεί με το σύστημα που ίσχυε έως τις 13 Μαΐου 2016, σημειώνει η εφημερίδα.

    Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το «Έθνος», κοινοτικές πηγές προεξοφλούσαν ότι πρέπει να θεωρείται κλειδωμένο το μεγάλο deal και ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν, κάτι που απαιτεί νομοθετική διάταξη που θα πρέπει να επεμβαίνει στον νόμο 4472 του 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  «Εικασίες» τα δημοσιεύματα ότι η Μέρκελ βλέπει θετικά τη μη περικοπή των συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ