• Κοινωνία

    Κίτρινα Γιλέκα: Απόλυτο χάος η Γαλλία με τουλάχιστον 135 τραυματίες και 1.400 συλλήψεις

    • NewsRoom
    παρισι_κιτρινα_γιλεκα

    «Κόλαση» το Παρίσι


    Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το κέντρο του Παρισιού και συγκεκριμένα η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, με τα «Κίτρινα Γιλέκα» να δέχονται από τα γαλλικά ΜΑΤ χημικά και πλαστικές σφαίρες, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται 125.000 άνθρωποι στους δρόμους. Τουλάχιστον 135 είναι οι τραυματίες αυτή την ώρα στο Παρίσι, εκ των οποίων 3 είναι αστυνομικοί. Οι Αρχές έχουν προβεί σε αθρόες συλλήψεις που φτάνουν τις 1.385. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι οι κατασταλτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε περιστατικά ωμής βίας.

    «Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, ενώ 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, αριθμοί που θα αυξηθούν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

    Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου οι δυνάμεις της τάξης εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των «κίτρινων γιλέκων» που ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες με συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου», μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Η 1η Δεκεμβρίου σημαδεύτηκε στην πρωτεύουσα από τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών και πολλές συνοικίες του κέντρου βυθίστηκαν στο χάος. Η Αψίδα του Θριάμβου, εμβληματικό μνημείο της χώρας, βεβηλώθηκε.

    Αυτό το Σάββατο, η πρωτεύουσα είναι εν μέρει οχυρωμένη. Θωρακισμένα οχήματα και η χωροφυλακή έχουν αναπτυχθεί εκτάκτως.

    Οι αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν συστηματικές έρευνες στα σημεία της διαδήλωσης. Όχι λιγότερα από 89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την επικράτεια, 8.000 από τους οποίους στο Παρίσι.

    Δείτε Live εικόνα από το Παρίσι:

    https://www.facebook.com/SputnikNews/videos/435727827257782/

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Κίτρινα Γιλέκα» και στο κέντρο της Αθήνας (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βίντεο- σοκ: Η στιγμή της τραγωδίας στο κλαμπ της Ιταλίας: Το πάτωμα υποχωρεί με 6 νεκρούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτοί είναι οι 13 συλληφθέντες για τα επεισόδια στα Εξάρχεια



    ΣΧΟΛΙΑ