• Top Stories

    Αισιόδοξα μηνύματα για έξοδο από το μνημόνιο, ακόμα κι από τη Citi!

    • NewsRoom
    Citi


    Την δυνατότητα για μια καθαρή έξοδο της Ελλάδα από τα μνημόνια διερευνά μέσω μιας νέας ανάλυσής της η Citibank. Μάλιστα, οι αναλυτές της Citi συγκρίνουν τα δεδομένα  στην Ελλάδα με αυτά της Πορτογαλίας.

    Αρχικά η Citi, ξεκαθαρίζει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ότι οι άλλες δύο και αυτό επειδή τα δύσκολα έχουν περάσει και οι διαφωνίες είναι ελάχιστες. Ήδη από τον πρώτο γύρο επαφών δεν φάνηκε να προμηνύεται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.

    Ταυτόχρονα, με την αύξηση του ΑΕΠ και με τη χαλάρωση της στάσης του ΔΝΤ, αν μη τι άλλο ανοίγει ο δρόμος για τους συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση μειώνεται ο κίνδυνος των δυσάρεστων εκπλήξεων δεδομένης και της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

    Βέβαια, η Citi επισημαίνει ότι το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να απελευθερωθεί από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο 2018, παραμένει αβέβαιο. Η Ελλάδα αξιολογείται πολύ χαμηλά πιστοληπτικά και η οικονομία της εξακολουθεί να θεωρείται αδύναμη.

    Συγκριτικά με τις επίσης αδύναμες οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, τα μαντάτα από τον τουρισμό είναι καλύτερα για τις χώρες της ιβηρικής χερσονήσου, με την Πορτογαλία να έχει αυξήσει τα τουριστικά της έσοδα κατά 50%, ενώ το ποσοστό για τη χώρα μας είναι 30%.

    Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, η Citi -παραδοσιακά απαισιόδοξη- δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι είναι φοβερά ευάλωτες με μεγάλο ποσοστό «κόκκινων» δανείων και χωρίς πολλές καταθέσεις.

    Όσον αφορά το χρέος, υπάρχει η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και διατήρηση του ποσοστού ως το 2022, ενώ προβλέπονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, εκτιμήσεις που κρίνονται αισιόδοξες από τη Citi. Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας είναι δύο με τρεις βαθμίδες κάτω από το επίπεδο της επενδυτικής κλίμακας στην αρχή του 2014, ενώ η Ελλάδα παραμένει ακόμα έξι βαθμίδες χαμηλότερα.

    Όπως τονίζει η Citi, η Ελλάδα προσδιορίζεται από την ιδιομορφία που ενώ το δημόσιο χρέος της είναι υψηλό, το ποσοστό που έχουν ιδιώτες επενδυτές είναι μικρό, λίγο πάνω από το 15% ή 30% του ΑΕΠ.

    Δεδομένου ότι τα αποθέματα ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου είναι ελάχιστα, υπάρχει πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τη στιγμή όμως, που η Ελλάδα τηρεί το πρόγραμμα, οι πιστωτές της μπορούν να επιτρέψουν την διάθεση των πόρων αυτών για την στήριξη της μετάβασης στην χρηματοδότηση από τις αγορές.

    Η Citi θεωρεί πολύ δύσκολη μια αντιστροφή στις μεταρρυθμίσεις μέσα στην επόμενη πενταετία, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα έχει πέσει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία που επικρατούσε αβεβαιότητα το 2014 για την δυνατότητα εκλογής μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης το 2015.

    Η σωτήρια κίνηση σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi για μια σίγουρη έξοδο από το μνημόνιο, θα είναι η ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί δέσμευση για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με κοινό διαχειριστή, παρά τις δυσκολίες, θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τα NPLs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Atlas Merchant Capital: Ξαναήρθε η ώρα για επενδύσεις στις τράπεζες στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με το «δεξί» ο Νοέμβριος στο Χρηματιστήριο – Επέστρεψε επιτέλους ο τζίρος!

     



    ΣΧΟΛΙΑ