• Top Stories

    Αιχμές δικαστών κατά της κυβέρνησης για τη βόμβα στο Εφετείο: Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους

    • NewsRoom


    Αιχμές κατά εναντίον της κυβέρνησης αφήνουν για μια ακόμα φορά οι δικαστές με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών. Οι δικαστές και εισαγγελείς συνδέουν την επίθεση με τη στοχοποίηση τους από τα κυβερνητικά πυρά για το πόθεν έσχες ενώ στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι κάποιοι τον τελευταίο καιρό καλλιεργούσαν πολεμικό κλίμα και ζητούν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

    Εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών. Οι δικαστικοί λειτουργοί κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν με βάση το συμφέρον τους.

    «Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της και ζητά από την Πολιτεία να εγγυηθεί τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων που καθημερινά προσέρχονται στα δικαστήρια.

    Αναλυτικά η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

    «Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας.»

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφέρει:

    «Κάθε προσπάθεια, εκφοβισμού των δικαστικών λειτουργών, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα γιατί στοχεύει την ίδια την Δημοκρατία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η Δικαιοσύνη.

    Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί την Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν την τρομοκρατική αυτή ενεργεία και να διαβεβαιώσουν ότι έχουν την πρόθεση και ότι θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης.»

    Κοντονής: «Προκλητική και ανάξια σχολίων η ανακοίνωση σας»

    Αποπροσανατολιστική, υποβολιμαία, προκλητική και ανάξια σχολίων χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

    Σε δήλωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντά:

    «Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία, είναι πρωτίστως προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού».

    Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα έξω από το Εφετείο Αθηνών που βρίσκεται στην οδό Λουκάρεως, κοντά στο κτήριο της ΓΑΔΑ.

    Στις 02:50 άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στα γραφεία ιστοσελίδας και είχε προειδοποιήσει για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού δίνοντας περιθώριο 40 λεπτών. Ωστόσο, η βόμβα εξερράγη 35 λεπτά αργότερα.

    Σύμφωνα με μαρτυρία φύλακα του Εφετείου, ο οποίος μετά το τηλεφώνημα απομακρύνθηκε από την αστυνομία, τη βόμβα άφησαν δύο άγνωστοι μέσα σε μια τσάντα στην είσοδο του Εφετείου και διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

    Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη, δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: «Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα» και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

    Συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έχουν ξεκινήσει έρευνα στο σημείο της έκρηξης, ενώ εκεί βρίσκονται αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην είσοδο του κτηρίου, με τους αστυνομικούς να βγάζουν ένα μικρό «βουνό» από μπάζα.

    https://youtu.be/kZHkrEoxHdw

    ΕΛ.ΑΣ.: Πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα

    Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, λίγες ώρες μετά την ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών.

    Βόμβα Εφετείο

    Ο κ. Χρονόπουλος έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Εφετείου αλλά και σε κτίρια που βρίσκονται απέναντι από αυτό και επεσήμανε ότι την έρευνα θα αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Κοντονής: Εγκληματική πράξη

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Εφετείο Αθηνών, όπου διαπίστωσε τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τη βομβιστική επίθεση, δήλωσε τα εξής:

    «Αποτροπιασμό και αγανάκτηση προκαλεί η σημερινή εγκληματική ενέργεια και αυτό γιατί σκοπός των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών στο Εφετείο Αθηνών αλλά και η διακινδύνευση ανθρωπίνων ζωών των περιοίκων και των ανυποψίαστων πολιτών, πολύ περισσότερο που εκτός από τα παραπάνω υπήρξε και απόπειρα κατά της ζωής του φρουρού του δικαστηρίου, ο οποίος τη στιγμή εκείνη εκτελούσε την εργασία του.

    Στα φαινόμενα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή, πολύ δε περισσότερο δικαιολόγηση αφού εκτός των ανωτέρω στρέφονται ευθέως και του δημοκρατικού πολιτεύματος και του ομαλού κοινοβουλευτικού βίου».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοντονής για την έκρηξη στο Εφετείο: Αποτροπιασμός και αγανάκτησης για την εγκληματική πράξη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση στο Εφετείο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εφετείο Αθηνών: Αναστέλλονται για σήμερα όλες οι λειτουργίες



    ΣΧΟΛΙΑ