• Top Stories

    Διπλωματικές πηγές: Αβάσιμοι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί αμερικανικής ανάμειξης

    • NewsRoom


    Σκληρή απάντηση, με την οποία διαψεύδονται οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί αμερικανικής ανάμειξης στην υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, δίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

    «Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι» ανέφεραν και πρόσθεσαν: «Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα.

    »Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο.

    » Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

    Νωρίτερα σήμερα, ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στον Έλληνα πρεσβευτή εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για την απέλαση των Ρώσων.

    Εν τω μεταξύ, το Reuters μετέδωσε πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά πως πίσω από τις απελάσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ.

    Επίσης, από την πλευρά του ρωσικού ΥΠΕΞ σημειώθηκε πως η απέλαση των δύο Ρώσων θεωρείται πράξη που δεν θεμελιώνεται πουθενά και μπορεί να βλάψει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις.

    Μέσα στο κλίμα αυτό, το Interfax, την Πέμπτη, ανέφερε πως «παγώνουν» οι προετοιμασίες της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, το φθινόπωρο.

    Το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Μόσχας ξεκίνησε από τις αποκαλύψεις ότι οι εν λόγω Ρώσοι διπλωμάτες επιχείρησαν να αλιεύσουν πληροφορίες και να χρηματίσουν Έλληνες αξιωματούχους, με στόχο να μην ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

    Έλληνας αξιωματούχος είχε δηλώσει προχθές στο Reuters ότι η Αθήνα είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα από τις 6 Ιουλίου ότι σχεδιάζει να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες για παράνομες δραστηριότητες συνδεόμενες με διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

    Η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει στην ελληνική απόφαση για απέλαση με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο μέχρι στιγμής, δύο 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις, δεν έχει υπάρξει κάποια κίνηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρωσικές απειλές στον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα: Οι απελάσεις μπορεί να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απέλαση Ρώσων διπλωματών για απόπειρα αλίευσης πληροφοριών και χρηματισμού αξιωματούχων

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη: Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο, διαμηνύει η Μόσχα στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ