• Top Stories

    Τροφαντά λαβράκια βγάζουν οι λίστες Μπόργιανς – Έρχονται έφοδοι σε σπίτια και γραφεία υπόπτων


    Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι έρευνες για φοροδιαφυγή από Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό, με βάση τις διάφορες διαθέσιμες λίστες, καθώς οι διασταυρώσεις στοιχείων βγάζουν πολλά και… τροφαντά «λαβράκια».

    Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από τη «λίστα Μπόργιανς», που παραδόθηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έχουν σχηματιστεί μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις περισσότερες από χίλιες (!) δικογραφίες, καθώς οι καταθέσεις των προσώπων αυτών στο εξωτερικό δεν φαίνονται να συμφωνούν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, και πλέον καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ή να πληρώσουν τη… λυπητερή των προστίμων που θα τους επιβληθούν.

    Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) διενεργεί έρευνα για 90 πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα και εντάσσονται στην αρμοδιότητά του, έπειτα από σχετική παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

    Όμως υπάρχει και δεύτερη «λίστα Μπόργιανς»: πρόκειται για μία λίστα 495 πιθανών φοροφυγάδων με διευθύνσεις και ονόματα που παρέλαβε τον Οκτώβριο το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει «τρανταχτά ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο» και αφορά καταθέσεις σε «μεγάλη τράπεζα της Κεντρικής Ευρώπης», με βάση στοιχεία του 2010. Και αυτή η λίστα φαίνεται πως δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις, καθώς αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν έφοδοι των ελεγκτικών αρχών σε σπίτια και γραφεία υπόπτων για φοροδιαφυγή.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο (τότε) αρμόδιος υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, από τη λίστα Λαγκάρντ είχε ξεκινήσει έως τον Αύγουστο του 2016 ο έλεγχος σε 365 φορολογούμενους, από τους οποίους είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 177 και το συνολικό ποσό που είχε βεβαιωθεί ανερχόταν σε 225,4 εκατομμύρια ευρώ (μέσο ποσό βεβαίωσης ανά έλεγχο: 1,27 εκατ. ευρώ).

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εορταστική «επίθεση φιλίας» από τον Τσίπρα στους εφοπλιστές (που κάποτε κεραυνοβολούσε)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Πιο ισχυρός ο Trump από τον Obama στο Κογκρέσο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπαίνουν οι μπάρες στο Μετρό της Αθήνας. Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα



    ΣΧΟΛΙΑ