• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Spiegel: Περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν πέρυσι σε ελληνικά νησιά

    • NewsRoom
    λέμβος με μετανάστες στη Λέσβο

    (φωτογραφία αρχείου)


    Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του έκθεση της Γερμανικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αποτελεί «εστία  εγκληματικότητας των διακινητών στην Ευρώπη».

    Η εμπιστευτική έκθεση παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, καθώς στην περιοχή επικρατεί μεγάλη μεταναστευτική πίεση λόγω της παρουσίας σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel, περίπου 30.000 μετανάστες έφτασαν πέρσι στα ελληνικά νησιά μέσω θαλάσσης. Με βάση την έκθεση, μόνον τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έφθαναν καθημερινά κατά μέσο όρο 144 πρόσφυγες, κυρίως από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι 54 άτομα σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν στο Αιγαίο το 2017.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι διακινητές στοχεύουν στα νησιά, των οποίων τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη, με τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών να βγάζουν σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά, μόνο ένα κύκλωμα που δραστηριοποιείται στη Σμύρνη, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 μετέφερε συνολικά πάνω από 460 πρόσφυγες σε Σάμο, Χίο και Λέσβο βγάζοντας περίπου 180.000 δολάρια, δηλαδή λίγο λιγότερο από 400 δολάρια το άτομα.

    «Σύμφωνα με την ανάλυση, οι διακινητές επιλέγουν συνειδητά τα ελληνικά νησιά, τα κέντρα υποδοχής των οποίων είναι κατάμεστα από πρόσφυγες. Λόγω αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης οι άνθρωποι μεταφέρονται συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα, πράγμα που ανοίγει το παράθυρο ευκαιρίας για απλούστερα ταξίδια προς τη δυτική Ευρώπη», λέει η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Spiegel: «Τώρα οι πρόσφυγες πεθαίνουν στα τουρκο-συριακά σύνορα»



    ΣΧΟΛΙΑ