• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Παγκόσμια ανησυχία: ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία χτύπησαν με πυραύλους τη Συρία (pics & video)

    • NewsRoom


    Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκινησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

    Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. “Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου”, δήλωσε ο Tραμπ . “Είναι το έγκλημα ενός τέρατος.”

    Στη Δαμασκό, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ακούγονται αρκετές ισχυρές εκρήξεις. Καπνοί αναδύονται στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης.

    Στην επιχείρηση πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη των τριών πλοίων χωρών. Ο Τράμπ είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ότι πρόκειται για πλήγματα ακρίβειας. “Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων”.

    Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ ρώτησε: “Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;

    Ο Συριακός στρατός βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό και από την περασμένη Τρίτη εγκατέλειψε στρατιωτικές βάσεις για να μειώσει τις δυνατότητες ενδεχόμενης επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του στη Γαλλία και τη Βρετανία.

    Χάρτης με τους στόχους

     

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    Τα πλήγματα είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

    «Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο στόχος είναι απλός: να εμποδισθεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα», δήλωσε.

    «Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε σθεναρά τα αμερικανικά πυραυλικά χτυπήματα κατά της Συρίας, τα οποία όπως είπε «επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή, προσβάλλουν τον άμαχο πληθυσμό και συνωμοτούν με την τρομοκρατία».

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπληξαν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, παραβιάζοντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, είπε ο Πούτιν, τονίζοντας πως με αυτές τις ενέργειες, η Ουάσιγκτον προωθεί ένα νέο κύμα αιτούντων άσυλο από τη Συρία αλλά και ολόκληρη την γύρω περιοχή.

    Σε διάγγελμά της η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, υποστήριξε πως «δεν υπήρχε πρακτικά άλλη εναλλακτική λύση από την χρήση βίας για να τερματισθεί η χρήση χημικών όπλων».

    Πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται για ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο, ούτε για την αλλαγή του καθεστώτος. Πρόκειται για περιορισμένο και στοχευμένο πλήγμα που δεν σκοπεύει στην περεταίρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και κάνουμε τα πάντα να αποφευχθούν απώλειες αμάχων».

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε δριμύτατα τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας χαρακτηρίζοντας «εγκληματίες» τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

    H Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ , σύμφωνα με το AP υποστήριξε ότι τα συμμαχικά χτυπήματα στη Συρία ήταν «αναγκαία και κατάλληλη» απάντηση στη χημική επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς Άσαντ.

    «Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε το πρωί εναντίον της Συρίας είναι ένα έγκλημα. Δηλώνω καθαρά πως ο αμερικανός πρόεδρος, ο γάλλος πρόεδρος και η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι εγκληματίες (…) δεν θα επιτύχουν τίποτε και δεν θα έχουν κανένα όφελος», δήλωσε ο Χαμενεΐ υποδεχόμενος τους ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Telegram και την ιρανική τηλεόραση.

    Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως τα δυτικά πλήγματα με στόχο το συριακό καθεστώς αποτελούν «αρμόζουσα απάντηση» στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα στην Ντούμα και είχε αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΗΠΑ: Έχουμε αποδείξεις πως η κυβέρνηση Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Συρία προειδοποιεί: «Αν δεχτούμε επίθεση, θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας»
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συρία: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «κίνδυνο ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης»



    ΣΧΟΛΙΑ