• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Επιδείνωση του καιρού μέχρι και την Τρίτη – Ποιες περιοχές επηρεάζει

    • NewsRoom


    Έως και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 θα διαρκέσει η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού, τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

    Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει τους πολίτες για τα κατά τόπους φαινόμενα και δίνει συμβουλές αυτοπροστασίας.

    Οι περιοχές που θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο είναι:

    Σήμερα, Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018, η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Στερεά (κυρίως η Ανατολική), η Εύβοια, οι Κυκλάδες, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

    Πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές:

    Α. Της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 700 μέτρα) από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής.

    Β. Της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς (με ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μέτρα) το Σάββατο.

    Κύριο χαρακτηριστικό οι θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι (8 και πιθανόν 9 μποφόρ) στο Αιγαίο το Σάββατο.

    Επισημαίνεται ότι παρά τη σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων την Κυριακή, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας μέχρι και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018.

    Οδηγίες προστασίας

    Παρακαλούνται οι πολίτες για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
    • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
    • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
    • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
    • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
    • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
    • Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα τους.
    • Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
    • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

     



    ΣΧΟΛΙΑ