Από τον καινούργιο χρόνο αναμένεται να διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, από το  Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που ανέλαβε τη Δευτέρα και επισήμως τα καθήκοντά του.

Μολονότι η κυβέρνηση τόνισε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, τα μέλη του Συμβουλίου σημείωσαν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, προτού αρθούν κάποια συγκεκριμένα εμπόδια.

Τα εννέα πλέον μέλη του ΕΣΡ συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί σύντομα η πρώτη συνεδρίασή τους για να αποτιμηθεί η συνολική κατάσταση στα ΜΜΕ, αλλά και για να καταρτιστεί ένας αρχικός οδικός χάρτης για την αδειοδότηση των καναλιών.

Ωστόσο μέλη του ΕΣΡ παρατηρούν, πως για να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν:

1. Διαβουλεύσεις με τα κόμματα και τα κανάλια για τον αριθμό των πανελλαδικών αδειών που θα προκηρυχθούν και οι οποίες σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν μπορεί να είναι λιγότερες από έξι. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο οι άδειες να είναι από έξι έως οκτώ.

2. Να κοινοποιηθεί στο ΕΣΡ η επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να διαπιστωθεί αν ο νόμος 4339 χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις.

3. Να υπογραφεί νέα υπουργική απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες του νέου διαγωνισμού.

4. Να ανακοινώσει το ΕΣΡ πόσο χρόνο θα χρειαστεί για τον νέο διαγωνισμό, για να αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών μέχρι να διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός.

Φαίνεται πάντως, πως η κυβέρνηση μάλλον εγκαταλείπει την ιδέα της προσωρινής αδειοδότησης, καθώς δηλώνουν αντίθετοι όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, υποστηρίζοντας οτι οι προσωρινοί αδειούχοι θα είναι πολλοί και δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τεχνικά από την υποδομή της DIGEA.

Κουτρομάνος: Είμαστε ανεξάρτητοι αλλα όχι κράτος εν κράτει

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιος Κουτρομάνος, αλλά και τα οκτώ μέλη της ανεξάρτητης αρχής, ορκίστηκαν τη Δευτέρα, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Ο κ. Βούτσης αλλά και ο κ. Παππάς δεσμεύθηκαν ότι θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα λειτουργικότητας που αντιμετωπίζει η Αρχή (έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής), προκειμένου να διεξαχθεί λίαν συντόμως ο νέος διαγωνισμός.

«Αναμένω ατζέντα για ρυθμίσεις και διευκρινίσεις του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Κυρίως να ξεκινήσουν συντόμως οι διαδικασίες για τις συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις των σταθμών εθνικής εμβέλειας, για να κλείσει έτσι ένα πρώτο κεφάλαιο σε μία κανονικότητα που έπρεπε από καιρό να διαμορφωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

«Το νέο ΕΣΡ οφείλει να είναι το άγρυπνο μάτι της δημοκρατίας, γιατί οι Έλληνες δικαιούμαστε να μην συρόμαστε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για θέματα τα οποία θα έπρεπε να έχουμε τακτοποιήσει» παρατήρησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΜΥ: Καταιγίδες, χιόνια και ισχυροί άνεμοι – Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος Αλαφούζου – Παπαδόπουλου: Ο Παναθηναϊκός ζητά άμεσα τα 6,5 εκατ. που χρωστά η NOVA στις ομάδες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Μηλιός, η μεγάλη επιστροφή: Από τις σφοδρές καταγγελίες στο μισθό των 2.500 του Φεστιβάλ Αθηνών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αθηνά Λαρδή
Η Αθηνά Λαρδή έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ. Στο mononews γράφει θέματα life και κοινωνικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here