Μπορεί ο παλιός σας υπολογιστής ή το χαλασμένο σας κινητό να είναι πια άχρηστα για σας, όμως αν κάνετε το λάθος να τα ξεφορτωθείτε χωρίς προηγουμένως να διαγράψετε τα προσωπικά σας δεδομένα που είναι αποθηκευμένα εκεί, τότε θα φανούν όχι απλώς χρήσιμα, αλλά πολύτιμα για κάποιους στους οποίους δεν θα θέλατε με τίποτα να καταλήξουν τα δεδομένα αυτά.

Συχνά ξεχνάμε πως ακόμα και αφού μεταπωλήσουμε, πετάξουμε ή ανακυκλώσουμε μία παλιά συσκευή, αυτή εξακολουθεί να περιέχει όλα μας τα αποθηκευμένα στοιχεία. Όπως μάλιστα σχολιάζει μιλώντας στο Mic ο Sean Magann, αντιπρόεδρος της εταιρείας ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών Sims, το να ξεφορτωθείς τον υπολογιστή σου χωρίς να διαγράψεις πρώτα όλα τα δεδομένα σου είναι σαν να γράφεις το ΑΦΜ σου στη μέση του Central Park.

Πράγματι, μία παλιά συσκευή μπορεί να αποτελέσει αληθινό θησαυρό για κάποιον που αναζητά κακόβουλα προσωπικά δεδομένα αγνώστων. Και σε μία εποχή που όλο και περισσότεροι προσέχουν στο Διαδίκτυο, προστατεύοντας τα δεδομένα τους με ισχυρούς κωδικούς και firewalls, πολλές φορές ο πιο εύκολος τρόπος να βρουν οι επιτήδειοι τα δεδομένα μας είναι απλώς να περιμένουν να… τους τα δώσουμε στο πιάτο.

Χαρακτηριστικό είναι το πείραμα που έκανε ο Robert Siciliano, ειδικός σε υποθέσεις απάτης με κλοπή ταυτότητας, ο οποίος αγόρασε μέσω Διαδικτύου 30 μεταχειρισμένες συσκευές, όπως iPod, υπολογιστές και κινητά, με τη διαβεβαίωση ότι σε όλες αυτές τις συσκευές ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε σβήσε όλα τα δεδομένα του. Κατόπιν, έδωσε τις συσκευές αυτές σε έναν φίλο του, ειδικό στην ανάκτηση δεδομένων. Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον τρομακτικά.

«Κατάφερε να βρει πληροφορίες σε 17 από τις 30 συσκευές, που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με κλοπή ταυτότητας. Βρήκαμε ολόκληρες τις ψηφιακές ζωές ανθρώπων», δήλωσε στο Mic. Ο φίλος του εντόπισε φωτογραφίες, βίντεο, usernames και passwords, ακόμα και διευθύνσεις. «Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».

Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα εντοπίζεται σε μία θεμελιώδη παρανόηση σχετικά με το τι σημαίνει να «σβήνεις» τα δεδομένα σου. Οι περισσότεροι καταναλωτές, σημειώνει, όπως και ο ίδιος παλιότερα, θεωρούν πως όταν επανεγκαθιστούν το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή τους ή επαναφέρουν το κινητό τους στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, διαγράφουν τα ίχνη τους. Μέγα λάθος, όπως επιβεβαιώνει και ο Sean Magann: «Ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Λένε εντάξει, διέγραψα όλα μου τα αρχεία, εξαφανίστηκαν. Από μία λογική οπτική γωνία εξαφανίστηκαν, όμως τεχνικά είναι ακόμα εκεί».

Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας από τους επιτήδειους; Σύμφωνα με τον Magann, υπάρχουν τρεις τρόποι να σβηστούν δεδομένα από μία ηλεκτρονική συσκευή. Ο πρώτος και πιο κλασικός είναι το ολοκληρωτικό σβήσιμο (wiping), ο δεύτερος είναι ο «εξαγνισμός» (μία διαδικασία κατά την οποία συσκευή πλήττεται από μαγνητική δύναμη, η οποία την καθιστά παντελώς άχρηστη) και ο τρίτος η καταστροφή της συσκευής – κοινώς, να την κάνουμε χίλια κομμάτια.

Συνήθως, το ολοκληρωτικό σβήσιμο μπορεί να γίνει στο σπίτι με τη χρήση απλών εφαρμογών και είναι επαρκές, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν δε γίνει σωστά, τότε δεν είναι αποτελεσματικό. Επίσης στο σπίτι μπορεί κανείς να διαλύσει τη συσκευή του στα εξ ων συνετέθη (απλώς πάρτε ένα σφυρί και δώστε του να καταλάβει), ενώ για τη διαδικασία του «εξαγνισμού» συνήθως θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς.

Όπως σημειώνει ο Robert Siciliano, «όλα είναι θέμα ατομικής έρευνας. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Οι περισσότεροι καταναλωτές μπορούν να αφαιρέσουν οποιαδήποτε υπολείμματα δεδομένων με το κατάλληλο λογισμικό. Το θέμα είναι περισσότερο να αναλάβουν την πρωτοβουλία να το κάνουν».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here