• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε!


    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    -Πρωτίστως πολιτικοί ήταν οι λόγοι του πισωγυρίσματος της ελληνικής οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση και η επάνοδος της χώρας στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, τον Ιούλιο του 2018, περνά μέσα από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

    -Σε τέσσερις άξονες κινούνται οι 33 δράσεις που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του δεύτερου ελέγχου του προγράμματος. Πρόκειται για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τις αποκρατικοποιήσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Η πρώτη περίοδος είναι από τις 18 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα έως τις 7 Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup.

    -“Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αφορά σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές όλων των φυσικών προσώπων με πρώτη κατοικία” διευκρινίζεται σε ανακοίνωση, του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στην οποία τονίζεται ότι η προστασία συμπεριλαμβάνει και τους εμπόρους οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον “νόμο Κατσέλη”. “Παράλληλα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση θα συσταθεί εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, όπως αποφασίστηκε σήμερα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

    -Τι αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. Κριτήριο η καθαρή θέση των προβληματικών επιχειρήσεων. «Κλειδί» για την επίτευξη του στόχου μείωσης των NPEs η μετοχοποίηση χρέους. Ενθαρρυντικό στοιχείο η μηδενική αύξησή τους στο γ’ τρίμηνο. Κομβικής σημασίας εξέλιξη για τη μείωση των κόκκινων δανείων θεωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος την τροποποίηση του πλαισίου, ώστε να επιτρέπεται στις τράπεζες η ευχερέστερη κεφαλαιοποίηση δανείων και η απόκτηση ελέγχου προβληματικών επιχειρήσεων.

    Τέσσερα είναι τα πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, τα οποία “παίζουν” να αναλάβουν τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου της Πειραιώς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Γιώργου Πουλόπουλου, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς που εκτελεί σήμερα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, Σπύρου Παπασπύρου, γενικού διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Κολακίδη, πρώην τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία τόσο σε τράπεζες της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού, και Θεόδωρου Καλαντώνη, υψηλόβαθμου στελέχους της Eurobank.



    ΣΧΟΛΙΑ