• Κοινωνία

    Έγκλημα στο Μονακό: Ομολόγησε ο Πολωνός πρώην διπλωμάτης που σκότωσε την πλουσιότερη γυναίκα του πριγκιπάτου

    • NewsRoom

    Η Ελέν Παστόρ


    Θέλησε να πάρει μία ώρα αρχύτερα στα χέρια του την περιουσία της δισεκατομμυριούχου πεθεράς του, η οποία ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ, αλλά δεν κατάφερε να καλύψει τα ίχνη του… Έτσι, ο 69χρονος Πολωνός Βόισιετς Γιανόφσκι, επιχειρηματίας και επίτιμος πρόξενος της Πολωνίας στο Μονακό, μέχρι που έχασε τον τίτλο το 2014, παίρνει πλέον τον δρόμο για τη φυλακή, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της 77χρονης Ελέν Παστόρ.

    Στις 6 Μαΐου του 2014 η Παστόρ, «βασίλισσα» του Real Estate στο πριγκιπάτο του Μονακό, έφευγε από νοσοκομείο στη Νίκαια της Γαλλίας όπου είχε πάει να επισκεφθεί τον γιο της, ο οποίος ανάρρωνε από εγκεφαλικό, όταν ένας ένοπλος κουκουλοφόρος πυροβόλησε θανάσιμα τόσο την ίδια όσο και τον οδηγό της.

    Η γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στην εντατική σε κώμα, ξύπνησε κάποια στιγμή και είπε στους αστυνομικούς ότι φοβάται και πως θα ήθελε να τους ξαναδεί γιατί έπρεπε να τους πει περισσότερα, αλλά δεν πρόλαβε να πει κάτι παραπάνω, αφού λίγες μέρες μετά υπέκυψε στα τραύματά της.

    Ο φερόμενος ως δράστης της ένοπλης επίθεσης ταυτοποιήθηκε γρήγορα, αλλά η αστυνομία άρχισε να υποπτεύεται ότι κρύβονται άλλα κίνητρα πίσω από τη δολοφονία, καθώς ο δράστης αρνήθηκε τις κατηγορίες.

    Η σύζυγος του Βόισιετς Γιανόφσκι, Σιλβί, συνελήφθη επίσης από την αστυνομία μετά τη δολοφονία της μητέρας της, αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Η ίδια είχε αναφέρει στους αστυνομικούς ότι, την ημέρα της δολοφονίας, επρόκειτο να επισκεφθεί τον αδελφό της στο νοσοκομείο μαζί με τη μητέρα της, αλλά ο Γιανόφσκι της απαγόρευσε ρητά να πάει.

    Ο κατηγορούμενος ομολόγησε πως είχε σχεδιάσει τη δολοφονία της πεθεράς του, αλλά αργότερα απέσυρε την ομολογία του, λέγοντας στην αστυνομία ότι είχε παρερμηνεύσει τα λόγια του.

    Πολύ γρήγορα, όμως, η αστυνομία έφθασε στα ίχνη δύο ανδρών, που, όπως αποδείχθηκε, είχαν πληρωθεί από τον προσωπικό γυμναστή του γαμπρού της ζάπλουτης Παστόρ για να εκτελέσουν το συμβόλαιο του θανάτου της.

    Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Πολωνός διπλωμάτης σόκαρε το δικαστήριο στην Αιξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία, όταν μετά από τέσσερα χρόνια παραδέχθηκε την ενοχή του μέσω του δικηγόρου του.

    «Αυτές οι λέξεις που θέλατε να ακούσετε από εκείνον, βγαίνουν από το δικό μου στόμα. Προσπάθησε να τις πει, ήθελε να τις πει, αλλά δεν μπορούσε», είπε ο Ερικ Ντιπόν – Μορέτι, ενώ δίπλα του ο Πολωνός, πρώην διπλωμάτης, έκλαιγε.

    Πάντως, οι συνήγοροί του υποστήριξαν πως ο «ιθύνων νους» της δολοφονίας της Πάστορ θέλησε να βγάλει από τη μέση την πεθερά του για να προστατεύσει την γυναίκα του από την «βίαιη» μητέρα της.

    Όμως, ο εισαγγελέας αντέτεινε πως το κίνητρο του κατηγορούμενου ήταν τα χρήματα αφού οι επιχειρήσεις του ήταν ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία.

    Η Σιλβί Ρατκόφσκι διαγνώσθηκε με καρκίνο το 2012 και η μητέρα της έδινε στο ζευγάρι 500.000 ευρώ τον μήνα υπό τον όρο πως η χορηγία θα σταματούσε αν η κόρη της έφευγε από τη ζωή.

    Ο Γιανόφσκι κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και καταδικάστηκε σε ισόβια ενώ ο προσωπικός του γυμναστής, Πασκάλ Ντοριάκ καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή. Ο 49χρονος Ντοριάκ ανέφερε στο δικαστήριο πως ο 69χρονος του ζήτησε να δολοφονηθεί ο οδηγός της πεθεράς του και να κλαπεί το πορτοφόλι της για να φανεί πως επρόκειτο για ληστεία.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο Πολωνός πρώην διπλωμάτης έδωσε 140.000 ευρώ στον γυμναστή για να βρει τους εκτελεστές της πεθεράς του.

    Το θύμα, μητέρα της συζύγου του και πεθερά του δράστη, ήταν επιχειρηματίας και η πλουσιότερη γυναίκα στο Μονακό, απόγονος της δεύτερης μεγαλύτερης δυναστείας του πριγκιπάτου μετά τους Grimaldi.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γάμος Κούστα-Μέρμηγκα: Τ​​​​ην αλήθεια τη φτιάχνει κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο εφοπλιστής Γ. Λογοθέτης συγχωνεύει τα Grace Hotels με την Auberge Resorts Collection



    ΣΧΟΛΙΑ