• Business

    Smart Money: συνεχίζει να εκπλήσσει το 10ετες Ελληνικό ομόλογο

    • NewsRoom


    Κάτω από το 7% υποχώρησε το πρωί της Tριτης  η απόδοση για το ελληνικό ομόλογο(10 ετές) . Για την ακρίβεια  απόδοση του 10ετούς τίτλου κινείται στο 6,93%, του 5ετούς στο 6,75% και του 3ετούς στο 5,66%. Χαμηλότερα του 7% υποχωρεί πλέον η απόδοση και του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας δήλωσε πως θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ.

    Η απόδοση του 10ετούς τίτλου κινείται στο 6,93%, του 5ετούς στο 6,75% και του 3ετούς στο 5,66%.

    Εν τω μεταξύ, σε υψηλά πολλών δεκαετιών διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών και αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοi επανέλαβαν την προσήλωσή τους στη χαλαρή νομισματική πολιτική, βάζοντας έτσι «φρένο» στο πρόσφατο «ξεπούλημα» στους ευρωπαϊκούς τίτλους.

    Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,23%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,98%, του ισπανικού στο 1,53% και του πορτογαλικού στο 3,62%.

    Χθες το mononews.gr έγραφε :

    Κάτω από το 7% υποχώρησε το μεσημέρι η απόδοση για το ελληνικό ομόλογο(10 ετές)  , συνεχίζοντας την ανάκαμψη η οποία εντάθηκε με δυναμικό ράλι την Παρασκευή, την στιγμή που οι πιέσεις αλλά και η έντονη μεταβλητότητα στα ομόλογα της υπόλοιπης περιφέρειας συνεχίζονται. Το yield στην ελληνική 10ετία διαμορφώνεται στο 7,053% από το 7,109% που έκλεισε την Παρασκευή, ενώ στις 14,00 έσπασε προς τα κάτω το ψυχολογικό όριο του 7% αγγίζοντας το 6,999%, για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών, και συγκεκριμένα, από το Eurogroup του Μαΐου όπως συμφωνήθηκαν τα τρία στάδια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Λίγο νωρίτερα η απόδοση τους βρίσκονταν στο 7,11%.

    Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία αλλά διατηρούν έντονη τη  μεταβλητότητα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με τους κρατικούς τίτλους των χωρών της ευρωπεριφέρειας να συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ τάση σταθεροποίησης καταγράφονται στα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης.

    “Έμμεσα, ο πρώτος γύρος για το προεδρικό χρίσμα στη Γαλλία θα μπορούσε να ενισχύσει την ανησυχία για μια σπασμωδική κίνηση ενάντια στο κατεστημένο στην Ευρώπη”, σημειώνει ο Martin Van Vliet, στρατηγικός αναλυτής στην ING.”Ακόμη και αν η sell-off στα ομόλογα του  πυρήνα ηρέμησε σήμερα, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στην περιφέρεια”, όπως προσθέτει.

    Μετά το Brexit και τη νίκη-σοκ του Τραμπ στις ΗΠΑ, η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες των αγορών γύρω από τους πολιτικούς κινδύνους στην ευρωζώνη, την στιγμή που σε δύο εβδομάδες διεξάγεται το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία το οποίο και θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Renzi.

    Οι αποδόσεις των πορτογαλικών 10ετων ομολόγων άγγιξαν νωρίτερα το 3,86% και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών πριν σημειωθεί βελτίωση, τα yields στα 10ετή ισπανικά αυξάνονται κατά 3 μ.β στο 1,64%, ενώ σταθερά κινούνται τα ιταλικά ομόλογα μετά τις αρχικές ρευστοποιήσεις και το sell-off που συνεχίστηκε αδιάσπαστο για τέσσερις εβδομάδες.

    Στις χώρες του πυρήνα, τα 10ετή γαλλικά ομόλογα κινούνται σταθεροποιητικά, ωστόσο το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων συνεχίζει να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2015. Οι αποδόσεις στα γερμανικά Bund σημειώνουν άνοδο 1,77% και διαμορφώνονται στο 0,287%.



    ΣΧΟΛΙΑ