Σ. Ματαρέλα: Η Ευρώπη πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο για το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Ιταλίας

0

«Η Ευρώπη πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο για το μεταναστευτικό ζήτημα. Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μονάχα πρόβλημα της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της Τρίτης.

«Μας ενώνει μια μακρά ιστορία, με τρόπο άρρηκτο» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σ. Ματαρέλα, τονίζοντας ότι «μας ενώνουν επίσης κοινές προκλήσεις: Η οικονομική κρίση έπληξε πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαιτέρως δε, την Ελλάδα και την Ιταλία, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικότατες κοινωνικές δυσκολίες και προκλήσεις, τις οποίες, όλοι εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη, εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που μας ενώνει, είναι το τεράστιο ζήτημα της μετανάστευσης, το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα» τόνισε ο κ. Σ.Ματαρέλα. «Η Ελλάδα και η Ιταλία, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης τους ως σύνορα της ΕΕ, υποδέχονται πολύ περισσότερους πρόσφυγες. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σεβαστεί το προαιώνιο καθήκον της υποδοχής και φιλοξενίας ως ένδειξης πολιτισμού, και παρέχουν βοήθεια σε χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη ωστόσο, πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο. Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μονάχα πρόβλημα της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».

«Και βεβαίως, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, διατηρούμε ανέκαθεν έξοχες διμερείς σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό, ενεργειακό, πολιτιστικό και βεβαίως πολιτικό. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν την Ελλάδα και την Ιταλία δύο φίλες χώρες που έχουν κοινή οπτική του μέλλοντος της Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Ματαρέλα.

Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας, τόνισε ότι «σήμερα βρισκόμαστε ως χώρες της ΕΕ, της Ευρωζώνης, ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι σε κοινές προκλήσεις, στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της προσφυγικής κρίσης. Η συνεργασία μας λοιπόν, όπως και η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, είναι κρίσιμο μέγεθος για την δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης. Προσβλέπουμε σταθερά στην δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς – στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην ενέργεια και στον πολιτισμό, γιατί, ας μην το ξεχνάμε, αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο» είπε ο πρωθυπουργός.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας εξέφρασαν από κοινού προβληματισμό για την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, η οποία τροφοδοτείται και από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Novartis: Προς έγκριση βιολογική θεραπεία για τα Σύνδρομα Περιοδικού Πυρετού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here