Και μόνο το όνομά του προκαλεί αν μη τι άλλο δέος: «Σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web). Μέσα σε αυτό ακούγεται ότι δραστηριοποιούνται τρομοκράτες, παιδόφιλοι και πάσης φύσεως εγκληματίες, που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία που τους προσφέρει το dark web για να συνεχίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Τι είναι όμως αυτό το «σκοτεινό διαδίκτυο»; Ας ρίξουμε λίγο… φως στην υπόθεση.

Το «Σκοτεινό Διαδίκτυο» δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα τμήμα του Διαδικτύου, για την πρόσβαση στο οποίο απαιτείται η χρήση ειδικού λογισμικού. Όταν το λογισμικό αυτό εγκατασταθεί, ο χρήστης μπορεί με έναν browser να περιηγηθεί σε αυτό, όπως θα έκανε και στο… φωτεινό διαδίκτυο.

Ωστόσο, κάποιες ιστοσελίδες είναι πρακτικά «κρυφές», υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν στις μηχανές αναζήτησης και μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές μόνο αν ξέρει το URL τους. Έτσι, στο dark web βρίσκει κανείς διαδικτυακά καταστήματα που πωλούν παράνομα προϊόντα, όπως ναρκωτικά και όπλα, για την αγορά των οποίων χρησιμοποιείται το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin. Υπάρχει ακόμα και μία «αγορά δολοφονιών», όπου οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν για τη δολοφονία κάποιου.

Η σχεδόν πλήρης ανωνυμία που προσφέρει το «Σκοτεινό Διαδίκτυο» όπως είναι φυσικό προσελκύει εγκληματίες και εγκληματικές ομάδες που θέλουν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους κρυφές από τις αρχές.

Το λογισμικό που χρησιμοποιείται συχνότερα για πρόσβαση στο «Σκοτεινό Διαδίκτυο» είναι το Tor, που παρέχει ανωνυμία και μυστικότητα μέσω ενός δικτύου ειδικά διαμορφωμένων υπολογιστών, στο οποίο τα μηνύματα μεταδίδονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτά εκτός του δικτύου.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως το Tor δεν είναι 100% ανώνυμο, καθώς όταν ο χρήστης μπαίνει σε μία ιστοσελίδα, αυτή μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία του χρήστη όπως usernames και διευθύνσεις e-mail, οι οποίες δεν αποκρύπτονται. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες που προσφέρουν έξτρα ανωνυμία, ώστε να καλύπτουν και αυτήν την περίπτωση.

Οι δημιουργοί του Tor, αλλά και οργανώσεις που υποστηρίζουν το dark web, υποστηρίζουν πως χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από ακτιβιστές ή απλώς από ανθρώπους που θέλουν να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους, θορυβημένοι από τα σκάνδαλα παρακολουθήσεων της NSA. Ωστόσο, μια ματιά στο Hidden Wiki, τον κύριο κατάλογο ιστοσελίδων στο «Σκοτεινό Διαδίκτυο», αρκεί για να δει κανείς πως τα περισσότερα sites που καταχωρούνται εκεί καταπιάνονται με εγκληματικές δραστηριότητες – αν και πολλά από αυτά τα sites είναι πιθανό να είναι απάτες.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το dark web σίγουρα δυσκολεύει το έργο των αρμόδιων αρχών, επιτυχίες όπως η σύλληψη του Ross Ulbricht, του ανθρώπου που κρυβόταν πίσω από την πιο γνωστή διαδικτυακή «μαύρη» αγορά ναρκωτικών, το Silk Road, δείχνουν πως πλέον υπάρχουν τα εργαλεία που τους επιτρέπουν να «σπάσουν» τις δικλείδες ασφαλείας του Σκοτεινού Διαδικτύου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here