• Real Estate

    Στο «χάος» οδηγούνται οι μετεγγραφές ακινήτων – Σε αποχή διαρκείας κατεβαίνουν δεκάδες υποθηκοφυλακεία

    ακίνητα


    Αλαλούμ επίκειται το επόμενο χρονικό διάστημα όσο αφορά τις μετεγγραφές ακινήτων (έκδοση πιστοποιητικών κ.λ.π.) σε δεκάδες υποθηκοφυλακεία των οποίων οι υποθηκοφύλακες αντιδρούν στην ενοποίησή τους με το Κτηματολόγιο.

    Τμήμα των άμισθων υποθηκοφυλάκων (λειτουργούν έως σήμερα τα υποθηκοφυλακεία με δική τους ευθύνη) προχωρά από τη Δευτέρα σε αποχή διαρκείας, ενώ καταθέτει μαζικές προσφυγές στο διοικητικό δικαστήριο με στόχο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο ν. 4512/2018, βάσει του οποίου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ενσωμάτωσης των υποθηκοφυλακείων στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την ονομασία «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

    Την αποχή διαρκείας ανακοίνωσε η Ένωση των άμισθων υποθηκοφυλάκων οι οποίοι είναι περίπου 230. Ωστόσο, δεν συμμετέχουν όλοι. Μέρος τους (περίπου 15) σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενσωματωθεί στο νέο φορέα. Πρόκειται κυρίως για τα αποκαλούμενα «φτωχά» υποθηκοφυλακεία, σε περιοχές που τα ακίνητα δεν έχουν μεγάλη αξία και δεν γίνονται πολλές πράξεις, ώστε να αποφέρουν ικανά έσοδα για τη λειτουργία τους. Επίσης πρόκειται για ορισμένα στα οποία οι υποθηκοφύλακες είναι κοντά στη σύνταξη και έτσι δεν έχουν λόγο να μπουν στη διαδικασία της προσφυγής στη δικαιοσύνη.

    Έντονα αντιδρούν στην ενσωμάτωσή τους στον ενιαίο φορέα τα αποκαλούμενα «πλούσια» υποθηκοφυλακεία, όπως είναι αυτά των νησιών με μεγάλη τουριστική κίνηση και αρκετές μεταβιβάσεις ακινήτων π.χ. της Μυκόνου, της Κέρκυρας, της Μήλου, της Σύρου, της Σκιάθου ή περιοχών της Αττικής όπως του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας, των Σπάτων και της Ερυθραία.

    Μύκονος

    Όπως εκτιμάται σε αποχή διαρκείας θα μπουν περίπου 80 υποθηκοφύλακες οι οποίοι παράλληλα θα καταθέσουν μαζικές προσφυγές για να αποδείξουν την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης του θεσμού των υποθηκοφυλακείων.

    Στις περιοχές όπου τα υποθηκοφυλακεία δεν θα λειτουργούν δεν θα ολοκληρώνονται πράξεις μεταβίβασης ακινήτων καθώς δεν θα παρέχονται τα αναγκαία πιστοποιητικά, ενώ ο πολίτης δεν θα έχει τη δυνατότητα να διορθώσει τυχόν λάθη στην κτηματογράφηση του ακινήτου του. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και τους πλειστηριασμούς ακινήτων στις περιοχές πάντα που δεν θα λειτουργεί το υποθηκοφυλακείο (π.χ. στην Αθήνα δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί το καθεστώς του υποθηκοφύλακα είναι διαφορετικό).

    Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Άμισθων υποθηκοφυλάκων:

    «Το πραγματικό διακύβευμα πίσω από τον μανδύα της συγκεκριμένης «μεταρρύθμισης» (εννοεί την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με το Κτηματολόγιο) δεν είναι άλλο από τη θέση της ιδιοκτησίας (ιδιωτικής και δημόσιας) υπό τον απόλυτο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, επιχειρείται κάτι χωρίς προηγούμενο η κατάργηση με κοινό νόμο ενός θεσμού που το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει».

    Προστίθεται ακόμη ότι «το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» καλεί τους αμίσθους υποθηκοφύλακες, δημοσίους λειτουργούς κατά το Σύνταγμα και νομικούς ιδιώτες επαγγελματίες, να επιλέξουν εντός ενός μηνός είτε α) την ένταξή τους στο νέο φορέα ως δημοσίων υπάλληλων σε θέσεις διαφορετικών ταχυτήτων, χωρίς καθορισμένα καθήκοντα και με πλήρη αβεβαιότητα ως προς τους όρους παροχής της εργασίας, καθιστάμενοι συνάδελφοι των ιδιωτικών υπαλλήλων των γραφείων τους που οι ίδιοι κάποτε προσέλαβαν, είτε β) την αποχώρησή τους και την έναρξη, σε προχωρημένη – λιγότερο ή περισσότερο – ηλικία, ενός νέου επαγγέλματος, δικηγόρου πάρα Πρωτοδίκαις ή συμβολαιογράφου, εφόσον μάλιστα υφίσταται κενή θέση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επενδύσεις άνω των 20 εκατ. δρομολογεί η Trastor

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα γίνει το «ριφιφί» της εφορίας τις τραπεζικές θυρίδες-Πότε είναι ασφαλείς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρήσιμος οδηγός για τα ανασφάλιστα ΙΧ -Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο

     



    ΣΧΟΛΙΑ