• Real Estate

    Αλλάζει ο χάρτης στο ελληνικό real estate: Στην Ελλάδα η Brevan Howard του Τρύφωνα Νάτση

    Τρύφων Νάτσης

    Τρύφων Νάτσης


    Διευρύνεται περαιτέρω η αγορά των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με την είσοδο μιας νέας εταιρείας η οποία ξεκινά το επόμενο διάστημα με εξαγορές ακινήτων και με στόχο να αναπτυχθεί σταδιακά. Ο φάκελος για την ίδρυσή της έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με προοπτική την αδειοδότησή της το Φθινόπωρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα προέρχεται από το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο, Brevan Howard, και η ονομασία της θα είναι «Orilina». Καίριες θέσεις αναλαμβάνουν γνωστά στελέχη της ελληνικής αγοράς του real estate που έχουν συμμετάσχει στη δημιουργία υφιστάμενων ΑΕΕΑΠ.

    Το Brevan Howard στο οποίο ένας από τους συνιδρυτές του είναι ο Τρύφων Νάτσης ιδρύθηκε το 2002 και, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία για περισσότερους από 200 θεσμικούς επενδυτές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, εταιρικών και δημόσιων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Διατηρεί γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Γενεύη, Τζέρσεϋ, Χονγκ Κονγκ, Ουάσιγκτον και Σιγκαπούρη.

    Η Orilina ΑΕΕΑΠ θα δραστηριοποιηθεί στα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα και τουριστικά), συμπεριλαμβανομένων και αυτών που για να αξιοποιηθούν χρειάζονται ανακαίνιση. Η νεοεισερχόμενη ΑΕΕΑΠ επιλέγει την παρούσα χρονική συγκυρία για να ξεκινήσει καθώς η εκτίμηση είναι ότι τα χειρότερα για την αγορά των ακινήτων έχουν παρέλθει με αποτέλεσμα να αναμένεται η σταδιακή ανάκαμψή της.

    Το επόμενο διάστημα στο μεταξύ αναμένονται εξελίξεις για δύο ακόμα νέες ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για τη Noval του ομίλου Βιοχάλκο και τη Μπλε Κέδρος, της οικογένειας Ευμορφίδη, δημιουργό και μέτοχο (με 50% σήμερα) της Coco-mat (βιομηχανία προϊόντων ύπνου). Η εισαγωγή της Μπλε Κέδρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών (όλες οι ΑΕΕΑΠ υποχρεούνται ένα χρονικό διάστημα έπειτα από την αδειοδότησή τους να εισάγουν τις μετοχές τους στο ΧΑΑ) εκτιμάται ότι θα προχωρήσει το 2019.

    Η Noval είχε καταθέσει την αίτηση δημιουργίας ΑΕΕΑΠ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 19 Ιουνίου 2017. Σημειώνεται ότι σήμερα την αγορά των ΑΕΕΑΠ απαρτίζουν οι εταιρείες Πανγαία, Grivalia, Trastor, BriQ Properties και Intercontinental International.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τρύφων Νάτσης: O Θεσσαλονικιός που θα επενδύσει εκατ.  ευρώ στα ακίνητα στην Ελλάδα 



    ΣΧΟΛΙΑ