• Real Estate

    Ακίνητα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των διαμερισμάτων ανά περιοχή


    Μέση ετήσια άνοδο 0,15% για τα νεόδμητα και 0,17% για τα παλαιότερα διαμερίσματα, μεταξύ του 1ου τριμήνου 2018 και του 1ου τριμήνου 2017, καταγράφει η Geoaxis property & valuation services (Πιστοποιημένη Εταιρία Εκτιμητών Ακινήτων) σε πέντε περιοχές της Αττικής τις οποίες παρακολουθεί συστηματικά: Αμπελόκηποι (Κέντρο), Μαρούσι (Βόρεια), Παλαιό Φάληρο (Νότια), Περιστέρι (Δυτικά) και Χολαργός (Ανατολικά).

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και η άνοδος είναι οριζόντια και εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά το 2008, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως «ιδιαίτερα επισφαλής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για διατήρηση της στο άμεσο μέλλον».

    Σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η περιοχή των Αμπελοκήπων όπου για παλαιότερα διαμερίσματα καταγράφηκε άνοδος 0,25% και την χειρότερη εικόνα το Μαρούσι όπου για τα νεόδμητα διαμερίσματα καταγράφηκε άνοδος μόλις 0,10%.

    Όπως επισημαίνεται από την Geoaxis, βασικές προϋποθέσεις για την διατήρηση της τρέχουσας ήπιας ανοδικής τάσης στην αγορά διαμερισμάτων για το υπόλοιπο 2018 αποτελούν μεταξύ άλλων η ομαλή εξέλιξη στα Εθνικά θέματα (Ελληνοτουρκικά – Σκοπιανό), το σταθερό πολιτικό κλίμα, η πραγματική εκκίνηση σημαντικών έργων real estate (π.χ. Ελληνικό, Αστέρας, Παράλιο μέτωπο), η ουσιαστική αύξηση χρηματοδότησης μικρότερων έργων (π.χ. κατοικίες) και – κυρίως – η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε συνδυασμό με την μείωση της ανεργίας που θα οδηγήσει νοικοκυριά στην απόφαση αγοράς ή μετεγκατάστασης πρώτης κατοικίας.

    Ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία στη συντήρηση της τρέχουσας ήπιας ανοδικής τάσης αποτελούν η αδυναμία των τραπεζών να επανεκκινήσουν σχετικές δανειοδοτήσεις, η συνεχιζόμενη επιβάρυνση της κατοχής ακίνητης περιουσίας καθώς δεν αναμένονται ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ με τις νέες Αντικειμενικές Αξίες και η πλήρης αδυναμία απορρόφησης του ήδη υπάρχοντος αποθέματος των 200.000 κατοικιών από ομάδες πληθυσμού όπως οι νέοι και οι οικονομικοί μετανάστες. Οι δράσεις για απορρόφηση κενών διαμερισμάτων για στέγαση προσφύγων και λοιπών οικονομικών μεταναστών στερείται μέχρι στιγμής οποιουδήποτε σοβαρού κεντρικού κρατικού σχεδιασμού και υλοποιείται από Μ.Κ.Ο. (PRAKSIS), ενώ αναμένεται να έχει το ίδιο πενιχρά αποτέλεσμα όπως η πολιτική απόκτησης visa από υπηκόους τρίτων χωρών με αγορά κατοικίας στη χώρα μας.

    Εξαιρετικά σοβαρός απροσδιόριστος παράγοντας για το μελλοντικό επίπεδο των αξιών χαρακτηρίζεται και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο λανθασμένος χειρισμός του οποίου μπορεί να επιφέρει πλημμυρίδα διαμερισμάτων στα χέρια των τραπεζών και πιθανά και στα χέρια distress funds που θα αγοράσουν κόκκινα δάνεια σε χαμηλές αποτιμήσεις με σκοπό να επαναπροωθήσουν ακίνητα στην αγορά σε υψηλότερες αξίες.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis:

    Νεόδμητα Διαμερίσματα

    Στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.303 ευρώ/τμ από 2.299 ευρώ /τμ με ετήσια άνοδο 0,16%) και εν συνεχεία κατά σειρά στο Παλαιό Φάληρο (1.993 ευρώ /τμ από 1.990 ευρώ /τμ με ετήσια άνοδο 0,14%), στο Μαρούσι (1.770 ευρώ /τμ από 1.769 ευρώ /τμ με ετήσια άνοδο 0,10%), στην περιοχή των Αμπελοκήπων (1.600 ευρώ /τμ από 1.598 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 0,13%) και τέλος στο Περιστέρι (1.338 ευρώ /τμ από 1.335 ευρώ /τμ με ετήσια άνοδο 0,21%).

    Παλαιότερα Διαμερίσματα

    Στα διαμερίσματα παλαιότητας άνω 15ετίας, η έρευνα κατέδειξε ότι δεν αλλάζει η σειρά των περιοχών και οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (1.245 ευρώ /τμ από 1.243 ευρώ /τμ με ετήσια άνοδο 0,14%) και εν συνεχεία κατά σειρά στο Παλαιό Φάληρο (1.005 ευρώ /τμ από 1.003 ευρώ /τμ με ετήσια άνοδο 0,16%), στο Μαρούσι (997 ευρώ /τμ από 996 ευρώ /τμ με ετήσια άνοδο 0,16%), στην περιοχή των Αμπελοκήπων (889 ευρώ /τμ από 887 ευρώ /τμ με την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο 0,25%) και τέλος στο Περιστέρι (802 ευρώ /τμ από 801 ευρώ /τμ με ετήσια άνοδο 0,11%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Εθνική Πανγαία με 7 εκατ. ευρώ το ξενοδοχείο Lazart Hotel

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lifestyle αέρας στην πλατφόρμα με τους πλειστηριασμούς



    ΣΧΟΛΙΑ