Ράνια Αικατερινάρη. Η αριστερή τραπεζίτισσα του Υπερταμείου με τις τσάντες Gucci

0

Και το όνομα αυτής, Ράνια Αικατερινάρη. Αυτή είναι η… τυχερή που αναλαμβάνει την “ηλεκτρική καρέκλα” του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ή αν το προτιμάτε με την επίσημη ονομασία του, Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και θα επωμιστεί το βάρος των αποφάσεων με τις οποίες θα εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Πρόκειται για μία ιδιάζουσα περίπτωση “αριστερής τραπεζίτισσας”: κόρη της πρώην βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, η 45χρονη Ράνια Αικατερινάρη έχει ένα πλούσιο βιογραφικό, με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και MBA στο City University της Βρετανίας, ενώ έχει εργαστεί σε μεγάλες τράπεζες όπως η BNP Paribas, η Eurobank και η Deutsche Bank, καθώς και στη ΔΕΗ (ως αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος από το 2010 ως το 2015) και στην Ernst & Young (ως partner τα τελευταία δύο χρόνια).

Γεγονός είναι ότι γνωρίζει καλά τα των τραπεζών, καθώς η θητεία της στην BNP Paribas ήταν στο corporate, και αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στο έργο της ως CEO του υπερταμείου.

Αλέξης και Τάσος Κοντοδήμας (αρχιτέκτονες)
Αλέξης και Τάσος Κοντοδήμας (αρχιτέκτονες)

Όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, η Ράνια Αικατερινάρη είναι παντρεμένη (ο σύζυγός της είναι ο αρχιτέκτων μηχανικός Αλέξης Κοντοδήμας ) με δύο παιδιά, και ζει στο Κολωνάκι, σε ένα σπίτι 200 τετραγωνικών. Της αρέσει η καλή ζωή, ενώ όσοι τη γνωρίζουν έχουν να λένε για το πόσο καλοντυμένη είναι πάντα, με ιδιαίτερη αδυναμία σε ακριβές μάρκες όπως η Gucci και η Lanvin, έχοντας μία αρκετά μεγάλη συλλογή από γόβες, τσάντες και άλλα αξεσουάρ που, εδώ που τα λέμε, αρμόζουν σε κάθε τραπεζίτισσα…

Κατηγορούμενη 

Όμως η ίδια κατηγορείται για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος με τη δίκη μάλιστα να βρίσκεται σε εξέλιξη  ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμεί σε βάρος της τουλάχιστον μια ακόμα υπόθεση σε βαθμό κακουργήματος. Ειδικότερα αυτή την περίοδο εκδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών με κατηγορούμενη μεταξύ άλλων και την κα Ουρανία ή Ράνια Αικατερινάρη η υπόθεση της παράνομης δανειοδότησης της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τη ΔΕΗ όταν η κα Αικατερινάρη ήταν Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας.

Ταυτόχρονα έχει ασκηθεί δίωξη κατά της κας Αικατερινάρη και κατά άλλων πέντε πρώην στελεχών της ΔΕΗ σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού για ζημία που, σύμφωνα με την δικογραφία ανέρχεται σε 74,435 εκατ ευρώ!

Η δίωξη αφορά στην υπόθεση του «ναυαγίου» της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο όπου σημειώθηκε σειρά απίστευτων γεγονότων.

Η παρέμβαση της εισαγγελίας στη συγκεκριμένη υπόθεση είχε γίνει μετά από ερώτηση στη Βουλή 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Βέβαια όλως συμπτωματικά την περίοδο που η κα Αικατερινάρη είχε τη θέση της Αναπληρώτριας Διευθύνουσας Συμβούλου στη ΔΕΗ η Stanton Chase είχε στενή συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΗ έχοντας αναλάβει εργασίες όπως η επιλογή στελεχών και η εταιρική διακυβέρνηση.

Πέρα όμως από το μείζον ζήτημα ότι στη θέση του επικεφαλής του Υπερταμείου τοποθετείται ένα στέλεχος που εκκρεμούν κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του ερωτήματα υπάρχουν για το αν κατά πόσο η Κα Αικατερινάρη διαθέτει τα τυπικά προσόντα ώστε να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση. Άνθρωποι που την γνωρίζουν καλά λένε ότι διαθέτει τα τυπικά προσόντα και από τις τράπεζες που πέρασε έκανε Καλή δουλειά.

Στην προκήρυξη αναφερόταν  ότι θα επιλέγει ως Διευθύνων Σύμβουλος στέλεχος με 15 τουλάχιστον χρόνια εμπειρία με αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχημένων διεθνών projects στο αντικείμενο της αναδιοργάνωσης ή στους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, χρηματοοικονομικό και ακινήτων είτε στον ιδιωτικό είτε και στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το βιογραφικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπερταμείο η κα Αικατερινάρη «Έχει εργαστεί στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλους οργανισμούς όπως η BNP Paribas, Eurobank και Deutsche Bank.

Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Δ/νουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν Partner στην Ernst & Young (ΕΥ)» .

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αρθούρος Ζερβός συγκατηγορούμενος σήμερα και στις δύο υποθέσεις με την κα Αικατερινάρη οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη ΔΕΗ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την άσκηση σε βάρος του δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε βάρος του δημοσίου λόγω αύξησης που έκανε στους μισθούς 19 στελεχών της ΔΕΗ.

Η θητεία της κ. Αικατερινάρη

Σημειωτέον ότι η θητεία της ως διευθύνουσας συμβούλου στο υπερταμείο, όπως και του προέδρου Γιώργου Διαμαντόπουλου και του COO Στέφανου Γιουρέλη, είναι τετραετής, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και η πλήρης σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

Βέβαια, με τις επιλογές προσώπων στο υπερταμείο δεν κλείνουν οι εκκρεμότητες από πλευράς της κυβέρνησης για την δεύτερη αξιολόγηση, καθώς εκκρεμεί ακόμα η ίδρυση και στελέχωση του ΔΣ της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ), η οποία θα είναι θυγατρική του Υπερταμείου και σε αυτήν θα περάσουν όλες οι ΔΕΚΟ (μεταξύ αυτών και οι αστικές συγκοινωνίες, όπου οι αντιδράσεις είναι τεράστιες), με στόχο την πώληση/αναδιάρθρωσή τους. Επιπλέον, μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να έχουν επιλεγεί και τα διοικητικά συμβούλια δύο ακόμα θυγατρικών του υπερταμείου, της ΕΤΑΔ, στην οποία περνά ο έλεγχος 70.000 ακινήτων του Δημοσίου, και του ΤΑΙΠΕΔ, που παραμένει “ακέφαλο” μετά την υπουργοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα.

Όταν γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες, όλες οι κρατικές επιχειρήσεις και όλα τα κρατικά ακίνητα θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του υπερταμείου, με τις όποιες εξαιρέσεις να συμφωνούνται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Ήδη πάντως έχει συμφωνηθεί να μεταβιβαστούν οι συμμετοχές του Δημοσίου στις εξής επιχειρήσεις: ΔΕΗ, ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΝΦΙΑ: Ριζικές αλλαγές με 50% αύξηση για όσους έχουν πάνω από ένα ακίνητο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δουλειά είχε ο Em. Grimaldi στην Αθήνα. Όλο το παρασκήνιο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί στο στόχαστρο του υπ.Οικονομικών: Τι αλλάζει στα Ειδικά μισθολόγια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here